Foto: AFP/Scanpix

Svētdien trīs kauju rajonos stājās spēkā pamiers starp Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu atbalstošajiem spēkiem un islāmistu nemierniekiem, paziņoja vietējā amatpersona un nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Pamiers stājas spēkā divos pēdējos ciemos Idlibas provincē Sīrijas ziemeļrietumos, kurus kontrolē valdības spēki, kā arī nemiernieku pēdējā bastionā Libānas robežas tuvumā - Zabadani pilsētā.

"Fuaā, Kafrajā un Zabadani ir miers. Nav šaušanas, un pamiers nav pārkāpts kopš pēcpusdienas (pulksten 12 pēc Latvijas laika)," sacīja Londonā bāzētās "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" vadītājs Rami Abdelrahmans.

Viņš teica, ka vienošanās "precīzi nenosaka pamiera beigas" un karojošās puses turpina sarunas par plašāku pamieru.

Zabadani pašvaldības pārstāvis, kurš ir iesaistīts sarunās, bet vēlējās palikt anonīms, apstiprināja, ka sarunu delegācijas pamiera beigu datumu nav noteikušas.

Režīmu atbalstošie spēki jūlijā sāka ofensīvu, lai atgūtu kontroli Zabadani, bet tā rezultātā nemiernieku alianse, kurā piedalās sunnītu musulmaņu ekstrēmisti no starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" sagrāba Fuau un Kafraju, kuru iedzīvotāji ir šiīti.

Madajas, kas atrodas pie Zabadani, iedzīvotājs ziņu aģentūrai AFP apliecināja, ka situācija ir "pilnīgi mierīga".

Pamiers spēkā stājās pēc tam, kad nemiernieki sarīkoja vienu no plašākajiem uzbrukumiem Fuaā un Kafrajai.

Uzbrukums sākās piektdien ar visas deviņu automašīnā ievietotu bumbu eksplozijām abu ciemu pievārtē. Septiņas no bumbām detonēja pašnāvnieki.

Vismaz 66 nemiernieki un 40 Asada režīma atbalstītāju kaujinieki, kā arī septiņi civiliedzīvotāji gājuši bojā kaujās, paziņoja "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Svētdien plānotais pamiers ir trešais mēģinājums vienoties par pamieru šajās trīs teritorijās. Divās sarunu kārtās pagājušajā mēnesī vienošanos neizdevās panākt.

Klupšanas akmeņi sarunās ir bijusi visu nemiernieku kaujinieku atvilkšana no Zabadani, droša civiliedzīvotāju aiziešana no Fuaas un Kafrajas, kā arī pārtikas un medikamentu nodrošināšana tiem, kas vēlas palikt apkaimē.

"Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" un Sīrijas valsts plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka citviet Sīrijā vismaz pieci bērni ir bijuši 14 upuru vidū, kad nemiernieku sarīkotā apšaudē valdības kontrolētā rajonā Alepo pilsētā valsts ziemeļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!