Foto: AP/Scanpix/LETA

Trīs Krievijas kosmonauti ieradušies Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) tērpušies kombinezonos Ukrainas karoga - dzeltena un zila - krāsās, sestdien vēsta Britu raidsabiedrība BBC.

Šādi viņi pauduši savu protestu pret Krievijas iebrukumu Ukrainā šā gada februārī.

Viņi ir pirmie kosmonauti, kuri ieradušies stacijā, kopš Krievija iebrukusi Ukrainā.
Krievijas kosmonauti Oļegs Artemjevs, Deniss Matvejevs un Sergejs Korsakovs ieradās SKS piektdienas vakarā, un publiskotajos attēlos redzams, ka viņi ir tērpušies dzeltenos kombinezonos ar zilām joslām.

Viņus draudzīgi sagaidīja SKS, kā arī amerikāņu, krievu un vācu komandu biedri viņus apskāva un sirsnīgi sveica.

SKS ir Krievijas, ASV, Kanādas, Japānas un vairāku Eiropas valstu kopīgs projekts. To pēdējos 20 gadus vada ASV un Krievija, kuru partnerība ir turpinājusies, neņemot vērā savstarpēji saspīlētās attiecības.

Ukrainas krāsu kombinezonos tērpto kosmonautu ierašanās brīdi tiešraidē rādīja gan NASA, gan amerikāņu kosmosa aģentūra, gan Krievijas aģentūra "Roscosmos".

Artemjevs sacīja, ka bijusi viņu kārta izvēlēties kombinezona krāsas.

"Mēs bijām uzkrājuši daudz dzeltenas krāsas materiālu, tāpēc mums vajadzēja tos izmantot," viņš pajokoja, sakot, ka tāpēc viņiem vajadzēja valkāt dzelteno krāsu.

BBC atzīmē, ka kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā cilvēki visā pasaulē ir izmantojuši Ukrainas karoga krāsas, lai šādi paustu solidaritāti un atbalstu.

Savukārt Krievijas kosmosa aģentūra noliegusi, ka trīs kosmonauti pauduši savu atbalstu Ukrainai. "Dažreiz dzeltens ir tikai dzeltens," paziņojis "Roscosmos" preses dienests. Kombinezoni esot darināti Baumana Maskavas valsts tehniskās universitātes emblēmas krāsās. Šo augstskolu absolvējuši visi trīs kosmonauti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!