Foto: Shutterstock

Florences, Palermo un Neapoles mēri atteikušies ievērot pretrunīgi vērtēto likumu par stingrāku imigrācijas kontroli un drošību, ko ierosināja galēji labējais iekšlietu ministrs un vicepremjers Mateo Salvīni. Salvīni ceturtdien pieprasīja mēru atkāpšanos.

"Šis likums mudina uz noziedzību, nevis cīņu pret to," paziņoja Palermo mērs Leoluka Orlando, "tas ir pretrunā cilvēktiesībām. Ir tūkstošiem, desmitiem tūkstošu cilvēku, kas legāli dzīvo šeit, Itālijā, kas maksā nodokļus, veic iemaksas pensijām, un pēc pāris nedēļām vai mēnešiem viņi kļūs (..) nelegāli," norādīja Orlando.

Jaunais likums, ko parlaments apstiprināja 28. novembrī, atvieglo nesen ieradušos migrantu izraidīšanu un ierobežo uzturēšanās atļauju izsniegšanu. Likums arī ļauj atņemt Itālijas pilsonību imigrantiem, kas notiesāti par terorismu, un izbeidz praksi piešķirt uzturēšanās atļaujas uz diviem gadiem humanitārās aizsardzības nolūkā.

Atbildot uz Orlando kritiku, Salvīni sacīja, ka Palermo mēram vajadzētu labāk ķerties pie daudzo problēmu risināšanas savā pilsētā. Taču Salvīni atbilde izprovocēja citu mēru pievienošanos Orlando.

Florences mērs Dario Nardella paziņoja, ka viņa vadītā pilsēta nepakļausies šim likumam, kas "izraida patvēruma meklētājus un bez repatriēšanas izmet viņus uz ielas".

Savukārt Neapoles mērs Luidži de Midžistri paziņoja, ka tās likuma normas, kas, viņaprāt, esot antikonstitucionālas, netikšot pildītas, un piedāvāja uzņemt Neapolē 32 nelegālos imigrantus, kas iestrēguši jūrā uz nevalstiskās organizācijas migrantu glābšanas kuģa, jo ostas Eiropā atsakās viņus uzņemt.

"Es ceru, ka kuģis pietuvosies Neapoles ostai, jo - pretēji valdības sacītajam - mēs īstenosim glābšanas plānu un ļausim viņiem pietauvoties. Es pats pārskatīšu glābšanas plānu," vietējā radiostacijā paziņoja Midžistri, piebilstot, ka Salvīni sirds vietā ir akmens.

Salvīni sociālajā tīklā "Facebook" atbildēja, ka tie, kas palīdz nelegālajiem imigrantiem, acīmredzot ienīst itāļus un viņus tiesās likums un vēsture.

Orlando paziņoja, ka konsultēsies ar juristiem par to, vai jaunais likums ir pretrunā konstitūcijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!