Foto: AFP/Scanpix/LETA

Trīs ASV senatori paziņojuši, ka izstrādās likumprojektu, kas paredz apturēt prezidenta Donalda Trampa administrācijas plānoto bruņojuma pārdošanu Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), raksta "Al Jazeera".

Senatori Bobs Menendess un Kriss Mērfijs (abi no Demokrātiskās partijas), kā arī Rends Pols (Republikāniskā partija) paziņojuši, ka nāks klajā ar četrām atsevišķām rezolūcijām, kurās pausta neapmierinātība ar bruņojuma pārdošanu. Paredzēts, ka darījuma rezultātā AAE tiktu pie "Reaper" bezpilota lidaparātiem, F-35 iznīcinātājiem un cita bruņojuma.

Trampa administrācija esot apgājusi ierasto Kongresa pārskatīšanas procesu par darījumu, argumentē senatori. Viņi piebilda, ka ASV valsts un aizsardzības departamenti atteicās atbildēt uz jautājumiem par to, kā administrācija rīkosies ar nacionālās drošības riskiem, kas saistīti ar plānoto bruņojuma pārdošanu.

Mērfijs pauda bažas arī par AAE "uzvedību" reģionā, teikts viņa un Menendesa trešdien izplatītajā kopīgajā paziņojumā. "AAE ir svarīgs drošības partneris, taču viņu uzvedība pēdējā laikā norāda, ka šos ieročus varētu izmantot, pārkāpjot ASV un starptautiskos tiesību aktus. AAE ir pārkāpusi iepriekšējos ieroču pārdošanas līgumus, kā rezultātā ASV ieroči nonākuši bīstamu grupējumu rokās," teikts Mērfija paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!