Foto: Publicitātes foto

Somu medija "Yle" žurnālistei Džesikai Aro pēdējā brīdī atsaukts prestižs apbalvojums ASV prezidentam Donaldam Trampam neglaimojošu tvītu dēļ, atsaucoties uz ASV valsts departamenta iekšēju ziņojumu, atsaucoties uz "Washington Post", ziņo "Yle". Tādējādi atklājies, ka iepriekš amatpersonas melojušas par patiesajiem iemesliem.

Aro pērn tika informēta, ka viņai piešķirta "Starptautiskā drosmīgo sieviešu balva" ("International Women of Courage") un somiete ielūgta to saņemt personīgi Vašingtonā. Balva viņai piešķirta, lai izceltu un godinātu viņas darbu, cita starpā arī tā dēvētās troļļu fermas atklāšanu Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā.

Viņu balvai nominēja ASV vēstniecības Helsinkos amatpersonas par Aro darbu, atklājot Krievijas propagandas aparāta dezinformācijas kampaņas soctīklos. Viņa savu atklājumu dēļ jau bija saņēmusi draudus dzīvībai, kā arī nomelnošanas kampaņas, kuras turpinās līdz pat šim brīdim.

Īsi pirms viņai bija jāizlido uz Vašingtonu, žurnāliste tika informēta, ka pieļauta kļūda un viņa balvu nav izcīnījusi. Žurnāliste tobrīd norādīja, ka uzskata, ka balva viņai nav piešķirta viņas soctīklu ierakstu dēļ, kuros viņa kritizējusi ASV prezidentu.

ASV amatpersonas to noraidīja, uzsverot, ka maldinošais paziņojums par balvas saņemšanu izsūtīts kļūdainas komunikācijas starp Vašingtonu un Helsinku vēstniecību dēļ. Turklāt Vašingtona apgalvoja, ka balvas saņēmēju vidū esot jau pārāk daudz eiropiešu un ģeogrāfiskā taisnīguma dēļ šī balva tiks piešķirta sievietei no kādas citas pasaules daļas.

Tagad Valsts departamenta iekšējas struktūras ziņojumā atklājies, ka amatpersonas melojušas, un žurnālistei balva patiešām atteikta viņas tvītu dēļ. amatpersonas baidījušās, ka Aro varētu izteikt kādus Trampam neglaimojušos politiskus paziņojumus, saņemot balvu, kuru ierasti pasniedz prezidenta kundze, šajā gadījumā Melānija Trampa.

Ziņojumā minēts, ka Aro iepriekš jau publicējusi ASV politiskajai vadībai neglaimojošus tvītus, kas varētu rezultēties Valsts departamentam, pirmajai lēdijai un citiem saņēmējiem neglaimojošā mediju atspoguļojumā pēcāk.

Amatpersonu melus nosodījuši vairāki kongresmeņi, kuri līdz ar Aro un plašāku sabiedrību arī tika iepriekš maldināti par balvas nepiešķiršanas iemesliem somu žurnālistei. Izskanējis, ka Valsts departaments Aro ir parādā atvainošanos. Departamenta pārstāve Keleja Karija, kura atbild par institūcijas darbību attiecībā uz sieviešu jautājumu risināšanu arī atzīmējusi, ka jāstrādā, lai līdzīgi gadījumi, ka, amatpersonas pieņem lēmumus, baidoties no prezidenta potenciālas reakcijas.

Pēc tam, kad Aro 2014. gadā sāka atspoguļot Krievijas propagandas un dezinformācijas kampaņas sociālajos medijos Somijā, viņa tika pakļauta prokremlisko interneta troļļu vajāšanai. Sevišķi situācija saasinājās pēc tam, kad viņa intervēja darbiniekus tā dēvētajā troļļu fabrikā Sanktpēterburgā. Nākamajos gados viņas personiskā informācija tika nopludināta internetā, viņas pārvietošanās tika izsekota un viņa saņēmusi draudus dzīvībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!