Foto: AP/Scanpix

Svētdien, 21. jūlijā, kas ir Beļģijas nacionālā diena, līdzšinējo Beļģijas karali Albertu II tronī nomaina viņa dēls, 53 gadus vecais kroņprincis Filips.

Jauno Beļģijas monarhu apsveikt jau paspējis arī Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš karalim nosūtījis vēstuli ar darbaprieka un panākumu vēlējumiem.

" Valsts prezidents nosūtīja vēstuli arī karalim Albertam II, kurā pauda pateicību par karaļa personīgo ieguldījumu abu valstu attiecību stiprināšanā, īpaši uzsverot karaļa valsts vizītes Latvijā nozīmi 2007.gadā," portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta preses dienests.

"Delfi" jau ziņoja, ka šī gada 3. jūlijā 79 gadus vecais Alberts II, kurš tronī bija aizvadījis divdesmit gadus, paziņoja par savu atkāpšanos un aicināja beļģus turpmāk neliegt atbalstu savam jaunajam karalim Filipam.

"BBC" atgādina, ka Filips augstāko izglītību ieguvis Oksfordas un Stenfordas universitātēs, kā arī ir gaisa spēku pilots.

Beļģija ir konstitucionāla monarhija, kur karalim ir vairāk ceremoniāla loma, taču jaunā karaļa tēvs, karalis Alberts II spēlēja nozīmīgu lomu 2010.-2011. gada parlamentārās krīzes laikā, kad pēc vēlēšanām Beļģija 541 palika bez valdības. Toreiz Alberts II kļuva par vidutāju sarunās starp politisko partiju līderiem.

Turklāt, kā atgādina "BBC", cieņa pret Beļģijas karaļnamu un karalisko ģimeni ir viens no nedaudziem  kopsaucējiem, kas vieno franču un flāmu kopienas, kuru savstarpējās attiecības ir visai saspringtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!