Foto: AFP/Scanpix

Tuaregu cilšu nemiernieki ieņēmuši stratēģiski svarīgo Kidalas pilsētu Mali, kur 22. martā noticis militārās huntas sarīkots valsts apvērsums, protestējot pret valsts nespēju tikt galā ar tuaregu sacelšanos valsts ziemeļo, vēsta raidsabiedrība BBC.

Nemiernieku pārstāvis no Avazadas Nacionālās atbrīvošanas kustības paziņojis, ka viņi pilnībā kontrolē pilsētu, to apstiprina arī vietējie iedzīvotāji. Avazada ir tuaregu nosaukums viņu apdzīvotajam reģionam Sahāras tuksnesī. Tuaregi ir rīkojuši vairākas sacelšanās pēdējo gadu laikā, pārmetot, ka Mali valdība ignorē viņus.

Militārās huntas pārstāvji pastāstīja, ka situācija ir kritiska. “Armijai ir nepieciešama Mali draugu palīdzība, lai aizsargātu civiliedzīvotājus un valsts teritoriālo vienotību,” teicis huntas vadītājs Amadous Sanogo.

Lūgums izskanējis pēc tam, kad Rietumāfrikas valstu apvienība ECOWAS ceturtdien izteikusi ultimātu Mali militārajai huntai 72 stundu laikā atkāpties no varas. Pretējā gadījumā ECOWAS sola ieviest sankcijas pret huntas režīmu. Sankcijas paredz valsts robežu slēgšanu un visu aktīvu iesaldēšanu. Piekļuvi savām ostām un banku pārskaitījumiem liegšot visas piecpadsmit ECOWAS apvienības valstis.

Jau ziņots, ka Mali sadumpojušies karavīri 22.marta rītā televīzijas uzrunā paziņoja, ka ir pārņēmuši varu valstī no "nekompetenta režīma", atlaiduši valsts institūcijas un apturējuši konstitūcijas darbību. Dumpinieki sacīja, ka rīkojušies valdības "nespējas" dēļ tikt galā ar tuaregu sacelšanos valsts ziemeļos.

Otrdien hunta paziņoja par jaunas konstitūcijas pieņemšanu un apsolīja, ka tās locekļi nekandidēs parlamenta un prezidenta vēlēšanās.

Tuaregu nemiernieki pagājušonedēļ izmantoja apvērsuma radīto krīzi valstī un sāka triecienuzbrukumu, atkarojot slikti apgādātajai armijai vairākas pilsētas Mali ziemeļos.

Tuaregi, kas cīnījās Lībijas diktatora Muammara Kadafi pusē, pēc viņa gāšanas pērn atgriezās Mali un pievienojās tuaregu nemierniekiem, kas valsts ziemeļos cīnās pret valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!