Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tūkstošiem cilvēku Parīzē un 60 citās Francijas pilsētās otrdienas vakarā izgāja ielās protestēt pret pēdējā laikā novēroto antisemītisma vilni valstī, vēsta raidsabiedrība BBC.

Mītiņos iesaistījās arī kreiso un labējo partiju politiķi, tostarp bijušie Francijas prezidenti Fransuā Olands un Nikolā Sarkozī. Protestu pavisam atbalstīja vairāk nekā 50 politiskās partijas, arodbiedrības un asociācijas.

Cilvēku sašutumu izraisīja vairākas pēdējā laikā Francijā novērotas antisemītisma izpausmes.

Vēl stundas pirms demonstrāciju sākuma ebreju kapsētā Francijas austrumos gandrīz 100 kapa plāksnes bija apķēpātas ar nacistu simboliku. Kapsētu apmeklēja prezidents Emanuels Makrons.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Tie, kas to izdarīja, nav cienīgi būt par Francijas Republikas pilsoņiem un tiks sodīti," viņš paziņoja.

Tikai pēdējās nedēļas laikā nezināmi ļaundari uzkrāsoja svastiku uz Holokaustu pārdzīvojušās Francijas politiķes Simones Veilas portreta, ar krāsu uzrakstīja vārdu "ebrejs" vācu valodā uz ebrejiem piederošas beķerejas vitrīnas, kā arī nocirta koku, kas tika stādīts par piemiņu jaunam ebrejam, kuru līdz nāvei nomocīja antisemītu banda.

Saskaņā ar oficiālo statistiku Francijā 2018. gadā par 74% pieaudzis antisemītisko uzbrukumu skaits – no 311 gadījumiem 2017. gadā uz 541 gadījumam pērn.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!