Foto: AP/Scanpix/LETA
Tūkstošiem cilvēku piedāvājuši adoptēt jaundzimušo zīdaini, kuru atrada gruvešos Sīrijā pēc pirmdienas zemestrīces, savukārt Turcijā kādas viesnīcas gruvešos meklē skolēnu volejbola komandu, ziņo raidsabiedrība BBC.

Pēc zemestrīces Sīrijā gruvešos atrastā jaundzimusī meitene nosaukta par Aju, kas arābu valodā nozīmē "Dieva zīme". Viņu atrada vēl ar nabassaiti piesaistītu savai mātei, kura nomira pēc dzemdībām gruvešos. Dzīvību zaudēja arī bērna tēvs, četri brāļi un māsas, un tante.

Tūkstošiem cilvēku sociālajos medijos izteikuši vēlmi Aju adoptēt.

"Es vēlētos viņu adoptēt un sniegt viņai labu dzīvi," sacīja kāds cilvēks medijos. Arī kāda televīzijas ziņu personība no Kuveitas izteica vēlmi jaundzimušo adoptēt: "Esmu gatava šo bērnu adoptēt un par viņu parūpēties, ja to atļaus juridiskās procedūras."

Šobrīd Aja atrodas slimnīcā. Slimnīcas menedžeris Kalids Atiahs apgalvo, ka saņēmis dučiem zvanu no cilvēkiem visā pasaulē, kuri vēlas Aju adoptēt.

"Šobrīd es neļaušu nevienam viņu adoptēt. Kamēr viņas radinieki nav atgriezušies, es par viņu rūpējos kā par savu bērnu," apgalvoja Atiahs, kuram pašam ir par Aju četrus mēnešus vecāka meita. Šobrīd Kalida sieva Aju baro kopā ar savu bērnu.

"Viņa pirmdien slimnīcā ieradās ļoti sliktā stāvoklī. Viņai bija sasitumi, brūces, viņa bija auksta un knapi elpoja," komentēja pediatrs Hani Maroufs. Šobrīd viņas veselības stāvoklis ir stabils.

Medijs "The Guardian" ziņo, ka tā kā Ajas vecāki un visi brāļi un māsas gāja bojā, rūpes par jaundzimušo uzņemsies radinieks Salahs al Badrans. Tomēr viņa paša māju Sīrijas ziemeļrietumu pilsētā zemestrīces laikā iznīcināja. Viņiem izdevās izglābties un šobrīd viņa ģimene, kurā ir 11 cilvēki, dzīvo teltī.

Ajas pilsētā Džindairā iedzīvotāji joprojām ēku gruvešos meklē savu tuviniekus. "Situācija ir traģiska. Gruvešos joprojām atrodas cilvēki, kurus vēl nav izdevies izglābt," skaidro žurnālists Muhameds al Adnans. Viņš apgalvo, ka 90% no pilsētas ir iznīcināti un lielākā daļa palīdzības līdz šim ir saņemta tieši no vietējiem iedzīvotājiem.

Arī glābēji no organizācijas "White Helmets" palīdz Džindairā. Organizācijai ir vairāk nekā desmit gadus liela pieredze darbā ar cilvēku glābšanu gruvešos Sīrijas pilsoņu kara dēļ. "Arī glābēji var kļūt par upuriem, jo ēkas ir ļoti nestabilas. Mēs tikko izvilkām trīs ķermeņus no gruvešiem un domājam, ka tur ir vēl viena dzīva ģimene. Mēs turpināsim strādāt," stāsta žurnālists.

Turcijas pilsētā Adijamanā sabrukušā viesnīcā glābēji meklē skolēnu volejbola komandu. Šobrīd atrasti trīs mirušie – divi skolotāji un viens astotās klases skolēns, uzskaitīja amatpersonas no Turcijas kontrolēta apgabala Kiprā.

Domājams, ka ēkas sabrukšanas brīdī tajā atradušies 39 cilvēki, ieskaitot puišu un meiteņu volejbola komandas. Notikuma vietā turpinās meklēšana, bet spēlētāju ģimenes sapulcējušās gaida jaunumus.

Sportisti uz Adijamanu atbrauca no koledžas, kas atrodas Kipras pilsētā Famagustā. Zināms, ka četriem cilvēkiem izdevies izglābties pirms ēka sabrukusi.

Viena no mātēm, kas ieradās notikuma vietā apšaubījusi ēku konstrukciju stiprību un vēlējusies uzzināt, vai ēka ir bijusi atbilstošā tehniskā stāvoklī.

Jaunākā meiteņu komandas dalībniece bijusi 12 gadus vecā Nehira.

Šobrīd zināms, ka kopumā pirmdienas zemestrīcē Turcijā un Sīrijā dzīvības zaudējuši aptuveni 21 000 cilvēku, lai gan Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) brīdina, ka joprojām nav zināmi katastrofas kopējie postījumi un upuru skaits, īpaši Sīrijā, kur lielu postu valstij ir nodarījis ilgstošais pilsoņu karš. Sīrijas politiskās situācijas rezultātā reģiona rīcībā nav pietiekamu zināšanu vai darbaspēka, lai varētu efektīvi reaģēt ārkārtas situācijās.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans zemestrīci nodēvēja par gadsimta katastrofu, ziņo BBC.

Pasaules Banka ceturtdien solījās sniegt palīdzību Turcijai vairāk nekā viena miljarda eiro vērtībā, ieskaitot tūlītēju finansējumu, lai atjaunotu nepieciešamo infrastruktūru un atbalstītu katastrofā cietušos. Arī ASV solījusi palīdzību gandrīz 80 miljonu eiro vērtībā. Arī pirmā palīdzība no ANO ir sasniegusi galamērķi.

"Šis ir brīdis vienotībai. Šis nav brīdis dalīt vai politizēt, bet ir acīm redzams, ka mums nepieciešams liels atbalsts," komentēja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs. Viņš arī sola, ka ceļā jau ir papildus palīdzība. Guterrēšs mudina ANO Drošības padomi atļaut palīdzību piegādāt caur vairāk nekā vienu robežšķērsošanas vietu.

Tikmēr glābšanas darbus, kuros iesaistījušies aptuveni 100 tūkstoši glābēju, apgrūtina transporta trūkums un bojātie ceļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!