Desmitiem tūkstoši demonstrantu, skandinot "Bušs, vācies prom!", apvienojās protesta akcijā Argentīnas kūrortpilsētā Mara del Platā, kur notiek Amerikas valstu līderu sanāksme.
Argentīnas policija pūļa izklīdināšanai izmantoja asaru gāzi un gumijas lodes, demonstrantiem atrodoties tikai piecu sešu kvartālu attālumā no ēkas, kurā līdz ar ASV prezidentu Džordžu Bušu sapulcējušies Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas valstu līderi.

Maskēti protestētāji aizdedzinājuši kādas Argentīnas bankas filiāli un telekomunikāciju kompānijas "Telefonica" biroju.

Pirms vardarbīgajām sadursmēm notika daudz plašāka mierīga demonstrācija pret Bušu, kurā piedalījās aptuveni 25 000 cilvēku.

Protestētājiem pievienojās arī Venecuēlas līderis Ugo Čavess, kurš uzrunā demonstrantiem solīja nepieļaut brīvās tirdzniecības zonas izveidošanu Amerikā. Viņam blakus atradās argentīniešu futbola leģenda Diego Maradona, kuram rokās bija Kubas karogs un mugurā T-krekls ar Bušam veltītu uzrakstu - "Kara noziedznieks".

ASV prezidents Džordžs Bušs Argentīnā ieradies uz pastiprinātos drošības apstākļos notiekošo ceturto Amerikas sammitu, kurā paredzēts apspriest brīvas tirdzniecības zonas izveidošanu Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā.

34 Amerikas nāciju līderu divu dienu sanāksme piektdien sākās Argentīnas pilsētā Marā del Platā.

Sammita galvenie temati ir darba vietu radīšana, cīņa ar nabadzību un demokrātijas stiprināšana, taču nav gaidāms nekāds ievērojams progress sarunās par abus kontinentus apvienojošo tirdzniecības zonu.

ASV prezidents Džordžs Bušs jau pirms sanāksmes atzina, ka viņa priekšlikums par brīvās tirdzniecības zonas izveidošanu ir iestrēdzis un pašlaik jākoncentrējas uz globālas vienošanās panākšanu par lauksaimniecības ražojumu subsīdiju likvidēšanu.

Bušs paziņoja, ka viņš nav mainījis savu viedokli par nepieciešamību noslēgt Ameriku Brīvās tirdzniecības līgumu (FTAA), taču pašlaik prioritāra nozīme ir pasaules tirdzniecības sarunu tā sauktajai Dohas kārtai.

Sākotnēji bija paredzēts vienošanos par Brīvās tirdzniecības līgumu panākt vēl šajā gadā, taču sarunu gaitu palēnināja domstarpības starp ASV no vienas un Brazīliju, Argentīnu un Venecuēlu no otras puses.

"FTAA ir iestrēdzis, es atzīstu," otrdien paziņoja Bušs. "No otras puses, šobrīd Dohas sarunas patiesībā ir svarīgākas FTAA, jo Dohas sarunās iesaistīti ne tikai mūsu kaimiņi, bet visa pasaule."

Pašlaik Amerikas valstu galotņu sanāksmes dalībnieki diskutē, vai sammita gala dokumentā iekļaut apņemšanos par FTAA sarunu atsākšanu nākamajā gadā.

Bušs ir piedāvājis atteikties no ASV lauksaimniecības ražojumu subsidēšanas, ja to pašu darīs arī citas valstis, kas iesaistītas pasaules tirdzniecības sarunās.

Līdz šim šajā jautājumā panāktais progress nav liels. Eiropas Savienība (ES), ASV, Brazīlija, Indija un vairākas citas valstis cenšas sagatavot plānu lauksaimniecības subsīdiju un muitas tarifu atcelšanai pirms decembrī paredzētās Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) sanāksmes Honkongā.

ASV prezidents pavēstīja, ka sammita laikā gatavojas uzsvērt priekšrocības, kādas sniedz brīvā tirdzniecība un demokrātija, taču viņš atzina, ka ne visi piekrīt Vašingtonas lēmumiem.

"Patiesība šajā jautājumā ir tāda, ka ir cilvēki, kas nepiekrīt lēmumiem, kurus esmu pieņēmis [par jautājumiem] visā pasaulē. Es saprotu, ka tā notiek, kad jūs pieņemat lēmumus," teica Bušs.

Viņš piebilda: "nedomāju, ka labām attiecībām noteikti jānozīmē, ka kādam vienmēr simtprocentīgi jābūt vienisprātis ar Ameriku... Labas attiecības ir savstarpēja cieņa un vēlme kopīgi strādāt, lai risinātu kopīgās problēmas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!