Tūkstošiem cilvēku pirmdien pulcējās pie Lielbritānijas bankas "Northern Rock" filiālēm, vēloties izņemt savus noguldījumus pēc tam, kad ASV hipotekāro kredītu krīzes ietekmē bankas akciju cena pēdējo dažu dienu laikā strauji samazinājās.
Pirmdien "Northern Rock" akciju cena samazinājās par vairāk nekā vienu trešdaļu.

Bažas par "Norhern Rock" finansiālo situāciju pieauga pagājušajā nedēļā, kad Lielbritānijas centrālā banka "Bank of England" piešķīra "Northern Rock" īstermiņa aizdevumu, tādējādi mēģinot pasargāt valsts mājokļu kreditēšanas tirgu no iespējamās krīzes.

Kā jau ziņots, Lielbritānijas valdība pieņēma lēmumu finansiāli atbalstīt "Northern Rock" saistībā ar problēmām ASV hipotekāro aizdevumu tirgū, kuru sekas jūtamas arī Eiropā.

Tika uzskatīts, ka Lielbritānijas valdības atbalsts palīdzēs pārliecināt "Northern Rock" klientus, ka viņu depozītus nekas neapdraud.

"Northern Rock" pārstāvji piektdien paziņoja, ka bankai radušās grūtības ar savu saistību izpildi un tas skaidrojams ar ASV hipotekāro kredītu krīzes negatīvo ietekmi Eiropā.

Nedēļas nogalē "Norhern Rock" klienti no bankas izņēmuši noguldījumus aptuveni divu miljardu sterliņu mārciņu (2,05 miljardu latu) vērtībā.

Analītiķi uzskata, ka radušos situāciju "Norhern Rock" varētu atrisināt, piekrītot citu uzņēmumu pārņemšanas piedāvājumiem, tomēr Lielbritānijas finanšu ministrs Alisters Dārlings pirmdien pauda pārliecību, ka valsts ekonomikai būs pa spēkam pārvarēt "Northern Rock" skārušo krīzi.

Viņš uzsvēra, ka cilvēkiem ir tiesības izņemt no bankas savus noguldījumus, piebilstot, ka Lielbritānijas ekonomika ir pietiekami spēcīga, lai atrisinātu šo problēmu.

Dārlings arī paziņoja, ka Lielbritānija izskatīs visus iespējamos "Northern Rock" glābšanas variantus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!