Tūkstošiem Indonēzijas austrumu daļas iedzīvotāju bēg no savām mājvietām, kas atrodas Gamkonoras vulkāna piekājē Maluku provincē, jo no vulkāna sākuši celties dūmi un karsti pelni, raksta BBC. Trauksmes līmenis ir paaugstināts līdz visaugstākajam, jo ir aizdomas, ka drīzumā varētu sekot lavas izvirdums.
Zinātnieki norāda, ka jau kopš pirmdienas vulkāniskie pelni tiek izmesti pat 4 000 metru augstumā, tāpēc no vulkāna piekājes uz apmetnēm drošā vietā tikuši evakuēti aptuveni 8 400 vietējo iedzīvotāju. Eksperti gan norāda, ka liela izvirduma gadījumā pasargāti nav arī nedaudz tālāk esošie ciemati. Astoņu kilometru rādiusa drošības zonā izlēmuši palikt aptuveni 2 000 cilvēku.

1 635 metrus augstā vulkāna aktivitāte pieauga pirmdien, liekot zinātniekiem paaugstināt trauksmes līmeni. Otrdien vulkānisko pelnu esot mazāk, tomēr tas nenozīmē, ka briesmas mazinājušās, norāda eksperti.

Gamkonora ir viens no vismaz 120 aktīvajiem Indonēzijas vulkāniem un atrodas tā saucamajā "uguns lokā" – vulkānu virknē, kas stiepjas cauri Japānai un Dienvidaustrumāzijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!