Foto: Reuters/Scanpix

Tūkstošiem cilvēku naktī uz svētdienu bija pulcējušies Kijevas Neatkarības laukumā, pieminot gadskārtu kopš specvienība "Berkut" tur vardarbīgi izklīdināja studentu demonstrāciju, kas protestēja pret toreizējā prezidenta Viktora Janukoviča atteikšanos parakstīt sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES). Šis notikums tiek uzskatīts par lūzuma punktu Ukrainas protestu kustībā.

"Piemiņas naktī" laukumā tika iededzinātas svecītes un tāpat kā Maidana protestu laikā cilvēki varēja sildīties pie mucās iekurinātiem ugunskuriem, uzrunas sacīja Ukrainas politiķi, Maidana aktīvisti un ārvalstu diplomāti.

"Maidana siltums sasildīja kanādiešu sirdis un pārliecināja viņus, ka šādai tautai jāpalīdz," savā uzrunā uzsvēra Kanādas vēstnieks Ukrainā Romāns Vaščuks.

"Lietuva tic Ukrainas nākotnei Eiropā un atbalstīs Ukrainu katrā solī ceļā uz Eiropu," solīja Lietuvas vēstnieks Petrs Vaitekūns.

Piemiņas pasākumus noslēdza rīta dievkalpojums Sv.Mihaila katedrālē, kur pirms gada berkutiešu vajātie studenti rada patvērumu. Aizlūgumā piedalījās arī prezidents Petro Porošenko.

Ārvalstu diplomāti arī tviterī dalījušies atmiņās par tās nakts notikumiem un papildinājuši tās ar fotogrāfijām. "Šie notikumi divu dienu laikā mobilizēja pusmiljonu protestētāju," rakstījis Zviedrijas vēstnieks Ukrainā Andreass fon Bekerats.

Naktī uz 2013.gada 30.novembrī ap pulksten četriem Neatkarības laukumā, kur tobrīd bija palikuši galvenokārt studenti, iebruka aptuveni 300 berkutieši, laižot darbā stekus, spārdot pakritušos protestētājus ar kājām un sekojot cilvēkiem arī ārpus Maidana robēžm. Pēc šā notikuma opozīcija izveidoja Nacionālo pretošanās štābu un protesta kustība vērsās plašumā un pieauga spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!