Aptuveni 60 000 Honkongas iedzīvotāju sestdien izgāja teritorijas ielās, bijušās Lielbritānijas kolonijas pievienošanas Ķīnai devītajā gadadienā pieprasot pilnvērtīgu demokrātiju.
Pēc policijas aprēķiniem, demonstrāciju uzsāka aptuveni 19 000 cilvēku, taču gājienam Honkongas ielās aizvien pievienojās cilvēki un demonstrantu skaits strauji palielinājās līdz aptuveni 60 000.

Pagājušajā gadā gājienā piedalījās 20 000 demonstranti, bet divos iepriekšējos gados gājiena dalībnieku skaits sasniedza pusmiljonu.

Demokrātijas atbalstītāju gājienam pievienojās bijusī Honkongas otrā augstākā amatpersona Ansone Čaņa, kas visu nedēļu aicināja honkongiešus piedalīties demokrātijas gājienā.

Čaņa aicināja valdību izstrādāt plānu demokrātijas palielināšanai, noraidot apgalvojumus, ka iedzīvotāji ir vairāk ieinteresēti labklājībā, nevis tiesībās.

"Es esmu priecīga, ka ekonomiskā situācija ir uzlabojusies un ka cilvēki acīmredzot jūtas ļoti labi. Bet fakts, ka ekonomika tagad ir uz stabila ceļa, nenozīmē, ka tiekšanās uz vispārējām tiesībām un demokrātiju ir kādā veidā mazākas," sanākušajiem demonstrantiem sacīja Čaņa.

"Es domāju, ka šīs divas lietas var ļoti labi pastāvēt līdzās. Bez demokrātijas nav iespējams saglabāt stabilu ekonomisko pieaugumu."

Tajā pašā laikā, svinot Honkongas atgriešanos Ķīnas paspārnē, sestdienas rītā mītiņu organizēja arī Ķīnas pārvaldi atbalstošās grupas, kas piesaistīja 40 000 cilvēku.

Šī mītiņa dalībnieki vēroja Ķīnas armijas karavīru paraugdemonstrējumus un vietējās popzvaigznes, pēc tam marša pavadībā dodoties gājienā cauri Honkongas centram.

Kaut arī Honkonga ir relatīvi autonoma no Ķīnas, tai ir tikai ierobežota demokrātija. Puse no Honkongas 60 likumdevējiem tiek ievēlēti tieši, bet teritorijas vadītāju ieceļ Pekinas nozīmēta elektoru komiteja.

Honkonga bija britu kolonija 154 gadus līdz 1997.gada 1.jūlijam, kad tā tika nodota atpakaļ Ķīnas pārvaldē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!