Tūkstošiem radikālā šiītu garīdznieka Moktada as Sadra atbalstītāju piektdien pulcējās demonstrācijā, protestējot pret Irākas parlamenta atbalstīto paktu, kas valstī līdz 2011. gadam ļauj palikt ASV karaspēkam.
Kādi 9000 cilvēku protestēja vienā no nabadzīgākajiem Bagdādes rajoniem - Sadra pilsētā, dedzinot ASV karogus un turot tādus lozungus kā "Līgumam - nē". Līdzīgā akcijā Basrā piedalījās aptuveni 2500 cilvēku.


"Es Irākas tautai apliecinu savu līdzjūtību saistībā ar šo skumjo notikumu, par ļaunumu, ko viņiem nodara šis kauna un pazemojuma pakts," teikts Sadra paziņojumā, kas tika nolasīts demonstrācijas dalībniekiem.


Radikālais garīdznieks aicināja savus sekotājus tērpties melnās sēru drēbēs, atzīmējot līguma pieņemšanu.


Vēl pirms šīm demonstrācijām arī piektdien 60 kilometrus uz dienvidiem no Bagdādes kādā mošejā, kuru pārsvarā apmeklē Sadra sekotāji, uzspridzinājās terorists pašnāvnieks, nāvē līdzi paņemot 12 dzīvības un 17 cilvēkus ievainojot.


Irākas parlaments ceturtdien apstiprināja pretrunīgi vērtēto drošības paktu ar Vašingtonu, kas paver ceļu ASV karaspēka izvešanai līdz 2011. gada beigām.


No 275 Irākas parlamenta deputātiem balsošanā piedalījās 198, un no viņiem līgumu ar ASV atbalstīja 149 likumdevēji, pavēstīja spīkers Mahmuds Mašhadani.


Vienošanās paredz, ka ASV spēki atstās Irākas pilsētu un ciematu ielas līdz nākamā gada vidum un tiks pavisam izvesti no valsts līdz 2011. gada beigām. Tā pirmo reizi nostāda Irākas valdības varu augstāk par ASV spēkiem.


Bagdāde un Vašingtona risināja sarunas jau vairākus mēnešus, lai panāktu vienošanos, kas noteiktu vairāk nekā 150 000 amerikāņu karavīru statusu Irākā pēc tam, kad 31.decembrī beigsies ANO mandāts.


Vienošanās projekts pagājušajā mēnesī tika atsaukts, kad Irākas valdība pieprasīja tajā veikt izmaiņas. ASV no vienošanās projekta izņēma piebildi, kas lika manīt par iespējamu spēku paturēšanu Irākā arī pēc oficiālā izvešanas datuma un pievienoja apņemšanos neveikt uzbrukumus kaimiņvalstīm no Irākas teritorijas.


Pakts oficiāli tiek dēvēts par vienošanos par ASV armijas izvešanu no Irākas, tādējādi arī apliecinot Irākas valdības pašpārliecības pieaugumu mēnešiem ilgo sarunu gaitā. Valdība gūst aizvien lielāku pārliecību par savu spēju nodrošināt kārtību valstī, jo vardarbības līmenis Irākā aizvadītā gada laikā ir dramatiski samazinājies. Irākas spēki pilnībā pārvalda 13 no 18 valsts provincēm, turklāt tie šogad vadīja šiītu kaujinieku savaldīšanas operāciju.


Vienlaikus Irākas valdība apzinās, ka tai ir nepieciešama ASV palīdzība cīņā pret sunnītu kaujiniekiem Bagdādē un četrās ziemeļu provincēs, kā arī loģistikā un militārā spēka ziņā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!