Tūkstošiem itāļu ceturtdienas vakarā sapulcējās pie Irānas vēstniecības Romā, paužot atbalstu Izraēlai un nosodot Irānas prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada izteikumus, ka Izraēla ir "noslaukāma no pasaules kartes".
Līdz 10 000 cilvēku nesa Izraēlas un varavīksnes krāsas miera karogus un iededzināja sveces, uzklausot politiķu un reliģisko līderu uzrunas.

"Šeit ir daudz dažādu cilvēku, kurus apvieno vēlēšanās aizstāvēt Izraēlu un tās tautu, kas dzīvo pasaules daļā, kur kādas citas valsts vadītājs aicina to iznīcināt," sacīja protesta organizētājs, laikraksta "Il Foglio" redaktors Džuliāno Ferara. "Lielākā daļa irāņu vēlas mieru un progresu, nevis teokrātiju un ekstrēmismu."

Gājienā piedalījās arī valdības ministri, arodbiedrības, ebreju un musulmaņu kopienu pārstāvji, kā arī politiskie līderi no kreisajām un labējām partijām, izrādot retu politisko vienotību.

Akcija jau ir izraisījusi reakciju Irānas galvaspilsētā, kur vairāki simti cilvēku ceturtdienas rītā piedalījās demonstrācijā pie Itālijas vēstniecības.

Irānas Ārlietu ministrija šonedēļ jau izsaukusi Itālijas vēstnieku Teherānā, lai izteiktu oficiālu protestu pret Romā iecerētajiem pasākumiem Izraēlas atbalstam.

Irānas Ārlietu ministrija otrdienas vakarā vēstniekam paziņoja, ka Teherāna neizprot iecerēto pasākumu iemeslu un lūdz viņu informēt Itālijas Ārlietu ministriju par Teherānas protestu pret to.

Demonstrācijā piedalījās gan Itālijas ārlietu ministrs Džanfranko Fīni, gan arī opozīcijas līderi Pjēro Fassīno un Frančesko Rutelli.

Opozīcijas līderis Romāno Prodi nosūtījis vēstuli Izraēlas valdībai, paužot solidaritāti ar valsti, un aicināja starptautisko sabiedrību mudināt Irānu atturēties no "nepieņemamu un bīstamu vārdu un žestu izmantošanas".

Mediji to jau nodēvējuši par plašāko "divpartiju gājienu Izraēlas atbalstam, kāds jebkad pieredzēts Itālijā".

Tomēr daudzi galēji kreiso līderi otrdien paziņoja, ka viņi akcijā nepiedalīsies, jo tā neietver skaidru norādi uz palestīniešu tiesībām uz neatkarīgu valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!