Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Tūkstošiem izraēliešu nacionālistu otrdien devušies gājienā pa Jeruzalemes ielām, raisot bažas par jaunu vardarbības uzliesmojumu šajā pilsētā.

Jau pirms gājiena sākuma sadursmēs ar policiju tika ievainoti 27 palestīnieši, ziņoja Izraēlas mediji. Un no Gazas joslas pāri robežai tika palaisti baloni ar spridzekļiem, kas izraisīja aptuveni 20 ugunsgrēkus.

Pēcpusdienā tūkstošiem palestīniešu protestēja pret nacionālistu gājienu, kurā sapulcējās aptuveni 5000 cilvēku. Viņi devās cauri Izraēlas vecpilsētas musulmaņu rajonam, ko palestīnieši uztver kā provokāciju.

Par drošību gājiena laikā gādāja aptuveni 2000 policistu, un armija izvietojusi papildspēkus Rietumkrastā.

Nacionālistu gājienu organizēja bijušā Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu atbalstītāji.

Gājiens sākotnēji bija paredzēts 10. maijā, kad izraēlieši atzīmēja tā dēvēto Jeruzalemes dienu, pieminot Austrumjeruzalemes ieņemšana 1967. gada kara laikā. Taču raķešu apšaude no Gazas joslas izjauca gājienu.

Šajā dienā Izraēlas un Gazas joslas militārais konflikts atsākās ar sen nepieredzētu intensitāti, un karadarbība turpinājās 11 dienas.

10. maijā Gazas joslas kaujinieki Jeruzalemes virzienā raidīja tāla darbības rādiusa raķetes. Vēl četras dienas pirms tam jau bija izraisījušās sadursmes Jeruzalemē Aksas mošejas kompleksā Izraēlas policijas un palestīniešu protestētāju starpā. Spriedzi saasināja policijas brutālā taktika mošejas kompleksā un ebreju kolonistu draudi anektētajā Austrumjeruzalemē izlikt no mājām palestīniešus.

Nesenajā karadarbībā Gazas joslā dzīvību zaudēja 255 cilvēki, bet Izraēlā gāja bojā 13 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!