Foto: Reuters/Scanpix
Tūkstošiem Jemenas iedzīvotāju ceturtdien izgāja vairāku valsts pilsētu ielās, protestējot pret vienošanos par tiesiskās neaizskaramības piešķiršanu pašreizējam prezidentam Ali Abdallāham Saleham pēc viņa varas beigām.

Cilvēki pulcējās gan galvaspilsētā Sanā, gan citās pilsētās, pieprasot saukt pie atbildības tos, kas ir apsūdzēti par demonstrantu nogalināšanu gandrīz gadu ilgajos tautas protestos.

Jau vēstīts, ka Jemenas pagaidu valdība svētdien pieņēma likumprojektu par tiesiskās imunitātes piešķiršanu gan Saleham, gan "tiem, kas darbojās valdībā, civilās un militārās institūcijās" viņa 33 varas gados. Lai šis likumprojekts iegūtu likuma spēku, tas vēl jāapstiprina parlamentā. Šis likums būs attiecināms uz visiem noziegumiem, kas izdarīti pirms tā stāšanās spēkā.

Salehs un opozīcijas pārstāvji 24.novembrī Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā parakstīja Persijas līča valstu sadarbības padomes izstrādātu miera plānu, kas paredz Saleha atteikšanos no varas, lai izbeigtu desmit mēnešus ilgo vardarbīgo pilsonisko konfliktu Jemenā.

Plāns paredz, ka Salehs 30 dienu laikā nodos savas pilnvaras viceprezidentam un 90 dienu laikā tiks sarīkotas prezidenta vēlēšanas. Tomēr Salehs būs Jemenas prezidents, līdz amatā stāsies jaunais valsts vadītājs.

Jemenas viceprezidents Abdrabuhs Mansurs Hani 26.novembrī parakstīja dekrētu, kas paredz rīkot prezidenta vēlēšanas 21.februārī. Jemenas politiskie spēki ir vienojušies, ka Hani būs vienīgais kandidāts un būs prezidenta amatā divus gadus, bet pēc tam tiks sarīkotas jaunas prezidenta un parlamenta vēlēšanas.

69 gadus vecais Salehs ir bijis pie varas kopš 1978.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!