Foto: AFP/Scanpix
Tūkstošiem gāztā Ēģiptes prezidenta Muhameda Mursi atbalstītāju piektdien pulcējās uz protestiem demonstrantu ierīkotajā nometnē pie Rabjas al Adavijas mošejas.

Mursi pārstāvētās Musulmaņu brālības līderi, uzrunājot protestētājus, pieprasīja Mursi atjaunošanu amatā.

"Karavīri, jūsu vieta nav politikā," uzsvēra viena no brālības amatpersonām.

Tomēr, neskatoties uz starptautiskās sabiedrības bažām par vardarbības saasināšanos, drošības spēku klātbūtne šajā demonstrācijā nebija jūtama.

Izskatās, ka nometnē pie mošejas uz musulmaņu svētā mēneša ramadāna noslēguma svētku laiku iestājies tāds kā pamiers, lai gan citviet Ēģiptē notikušas sadursmes starp Mursi atbalstītājiem, pretiniekiem un policiju, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Musulmaņu svētki beidzas svētdien.

Ēģiptes jaunā valdība trešdien solīja pārtraukt islāmistu sēdošās demonstrācijas pie Rabjas al Adavijas mošejas un Kairas Universitātes.

Valdība jau iepriekš bija devusi rīkojumu policijai pārtraukt demonstrācijas, tomēr, turpinoties saspringtajiem diplomātiskajiem centieniem, policija ar rīkojuma pildīšanu nesteidzās. Tomēr trešdien Ēģiptes jaunie vadītāji paziņoja, ka Rietumu un arābu valstu centieni panākt risinājumu Ēģiptes politiskajai krīzei ir cietuši neveiksmi.

Mursi un Musulmaņu brālības atbalstītāji Kairā turpina nepārtrauktas protesta akcijas kopš 3.jūlija, kad armija gāza pirmo demokrātiski ievēlēto prezidentu.

Piektdien protesti notika arī vairākos Ēģiptes lauku rajonos.

Fijūmas provincē policija lika lietā asaru gāzi, lai izbeigtu sadursmes starp vairākiem simtiem Mursi atbalstītāju un pretinieku. Rezultātā ievainoti septiņi protestētāji un pieci policisti, informēja avoti drošības struktūrās.

Atsevišķi incidenti notika arī Nīlas deltas Garbijas provincē, kur sadursmēs pie armijas bāzes starp Mursi atbalstītājiem un iedzīvotājiem tika ievainoti četri cilvēki, ziņoja laikraksts "Al-Ahram".

13 Mursi atbalstītāji tika arestēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!