Desmitiem tūkstoši Ukrainas iedzīvotāju ir sapulcējušies Kijevā, lai piedalītos protesta akcijā pret krasu gāzes un elektrības cenu paaugstināšanu, informē ārvalstu prese.
Protesta akcija ir tikpat apjomīga kā 2004.gada "Oranžā revolūcija", kuras laikā iedzīvotāji panāca vēlēšanu rezultātu anulēšanu un opozīcijas pārstāvja Viktora Juščenko iecelšanu prezidenta amatā, ziņo BBC korespondenti.

Nesen tika paziņots, ka gāzes un elektrības cenas no 1.jūlija tiks paaugstinātas gandrīz divas reizes. Krievija šī gada sākumā divkāršoja samaksu par gāzes piegādēm Ukrainai.

Jūlija Timošenko, kas šonedēļ varētu kļūt par valsts premjerministri, jau ir aicinājusi pārskatīt pretrunīgi vērtēto gāzes piegādes līgumu.

Ukraina piekrita cenas paaugstinājumam pēc asiem strīdiem ar kaimiņvalsti un trīs dienu ilga gāzes piegādes pārtraukuma janvārī, kas daļēji skāra arī Eiropu.

Ukraina, kas lielāko daļu sev nepieciešamās gāzes importē no Krievijas, tagad maksā 95 ASV dolārus par 1 000 kubikmetriem gāzes, salīdzinājumā ar 50 dolāriem pērn. Drīzumā tas skars arī iedzīvotāju maciņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!