Ziemeļāfrikas valsts Tunisijas Džerbas salā ceturtdien eksplodējusi ar sprāgstvielām piekrauta kravas automašīna, kas bija novietota pie senas ebreju El Gribas sinagogas.
Sprādzienā nogalināti vismaz astoņi un ievainoti ap 20 cilvēki, vēsta telekanāls "Al Jazeera".

Nogalināto vidū ir vairāki Eiropas valstu tūristi.

Tunisijas valdības pārstāvji apgalvo, ka notikušais ir negadījums, taču aculiecinieki to apšauba. Ja tas ir terora akts, nav zināms, kurš grupējums varētu būt atbildīgs par notikušo un vai tas ir saistāms ar Izraēlas armijas iebrukumu palestīniešu autonomijas teritorijās.

Tunisijas ebreju kopiena, kas šajā valstī dzīvo kopš seniem laikiem, kādreiz sastāvēja no desmitiem tūkstošiem cilvēku, bet pēdējo gadu laikā Tunisijas ebreju skaits samazinājies līdz 3000.

Ebrejiem Tunisijā, kad tā vēl bija Francijas protektorāts, bija tādas pašas tiesības kā musulmaņu vairākumam. 1956.gadā izveidotās valsts varas iestādes sola saglabāt šādas tiesības.

Ikgadējais pavasara svētceļojums uz El Gribas sinagogu piesaista tūkstošiem ebreju no daudzām pasaules valstīm. Saskaņā ar leģendu svinības sākās, lai atzīmētu ebreju uzvaru pār ciešanām.

Pēdējā laikā pastiprinājušies uzbrukumi ebreju objektiem arī Eiropā, tai skaitā Francijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!