Tunisijas valdība sestdien paziņojusi, ka nedēļas laikā slēgs 80 valsts nekontrolētas mošejas, reaģējot uz iepriekšējā dienā notikušo uzbrukumu atpūtniekiem netālu no Tunisijas kūrortpilsētas Sūsas, kurā nogalināti 38 cilvēki.

Kā uzskata Tunisijas premjerministrs Habibs Esids, mošejās notiek "kūdīšana uz vardarbību". Viņš arī aicinājis tautu "saliedēties un palīdzēt valdībai".

Tikmēr prestižais Kairā bāzētais sunnītu studiju centrs "Al Azhar" nosodījis slaktiņu Tunisijā kā "visu refliģisko un cilvēcisko normu pārkāpumu".

Premjers arī paziņojis, ka valstī tiks pastiprināti pretterorisma pasākumi, tostarp no 1.jūlija viesnīcās, tūrisma objektos un ap vēstures pieminekļiem, kam varētu draudēt teroristu uzbrukumi, paredzēts izvietot pastiprinātu bruņotu apsardzi.

Tūrisma industrija Tunisijai nodrošina 7% iekšzemes kopprodukta un tiešā vai netiešā veidā arī gandrīz 400 000 darba vietu.

Drošības pasākumi valstī tika pastiprināti jau pēc martā notikušā islāmistu uzbrukuma Tunisas Nacionālajam Bardo muzejam, kurā tika noslepkavots 21 ārvalstu tūrists un policists.

Šis uzbrukums devis smagu triecienu tūrisma nozarei, taču tā centusies atgūties ar pastiprinātu drošības pasākumu un jaunu reklāmas kampaņu palīdzību.

Kopš 2011.gada, kad Tunisijā tika gāzts ilggadējais diktators Zins el Abidins ben Ali, valstī palielinājusies radikālo islāmistu grupējumu ietekme un džihādistu uzbrukumos gājuši bojā desmitiem tiesībsargāšanas dienestu darbinieku.

Tunisijas prezidents Bedži Saids Esebsi ziņu aģentūrai AFP sacījis, ka viņa valsts nespēj tikt galā ar džihādistu draudiem viena, un aicinājis izstrādāt vienotu globālu stratēģiju.

Jau ziņots, ka atbildību par piektdien notikušo uzbrukumu uzņēmies džihādistu grupējums "Islāma valsts".

Kā norādīts grupējuma paziņojumā, kas publiskots tviterī, uzbrucējs Abu Jahja al Kairavani bijis "kalifāta kareivis", kas vērsies "pret "Islāma valsts" ienaidniekiem un izvirtības perēkli [tūrisma kompleksā] "Port el Kantaoui"", savukārt lielākā daļa upuru pārstāvējuši valstis, kas "veido krusta karu apvienību pret kalifātu".

Uzbrukumā dzīvību zaudējuši 38 cilvēki. Šis skaitlis neietver pašu uzbrucēju, ko nošāvusi policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!