Foto: AFP/Scanpix/LETA
Tunisijas prezidents Kaiss Saeids paziņojis, ka tiks uzsākts “nacionālais dialogs” politiskās krīzes risinājumu apspriedei, bet tas notiks bez opozīcijas iesaistes, vēsta medijs “France 24”.

Saeids, kura politiskās darbības ir pretrunīgi vērtētas, 1.maijā paziņoja, ka vadīs Eiropas Savienības un G7 valstu atkārtoti pieprasīto "nacionālo dialogu".

Tunisijas prezidenta ierosināto sarunu formātā ietilpst četras grupas, bet tajās nav aicināti piedalīties tie, kuri pēc Saeida teiktā "maldina tautu". Sarunās neiesaistīto politisko spēku vidū iekļauta arī partija "Ennahdha'', kura spēlējusi centrālo lomu Tunisijas politikā kopš 2011.gada.

Prezidents Saeids pērnā gada jūlijā lēma par valdības vadītāja atlaišanu, parlamenta darba apturēšanu un parlamenta deputātu juridiskās imunitātes atcelšanu. Prezidenta opozīcija asi kritizēja Saeida darbības, nosaucot to par apvērsuma mēģinājumu.

Tunisijā valda sociālā un ekonomiskā krīze un valsts ir mēģinājusi iegūt Starptautiskā Valūtas fonda aizdevumus. Vašingtona, kā lielākais investors SVF, signalizējusi, ka Tunisijai jāstiprina demokrātiskās vērtības, ja tā vēlas saņemt ekonomisko atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!