Foto: AFP/Scanpix

Tunisijas  premjerministrs Hamadi Džebali otrdien paziņoja par atkāpšanos no amata pēc tam, kad neveiksmi  cieta viņa plāns izveidot jaunu tehnokrātu valdību, lai valsts varētu pārvarēt politisko krīzi.

Džebali paziņojumu par atkāpšanos izplatīja otrdien pēc tikšanās ar prezidentu Monsefu Marzuki.

Viņš uzsvēra, ka atkāpšanās ir pirmais solis, lai atjaunotu sabiedrības uzticību valdībai.

Iecere par tehnokārtu valdību netika īstenota, jo partiju līderi tai nepiekrīt, bet vēl esot iespējams kompromiss.

Tunisijas premjers pagājušo ceturtdien solīja atkāpties no amata, ja sestdien netiktu apstiprināta viņa jaunā valdība.

Džebali iepriekš paziņoja, ka izveidos tehnokrātu valdību, kas pārvaldītu valsti līdz vēlēšanām. Premjers nāca klajā ar šo solījumu pēc 6.februārī notikušas opozīcijas politiķa Šokri Belaida slepkavības un tās izprovocētiem vardarbīgiem protestiem. 

Ideju par tehnokrātu valdību atbalsta opozīcija, bet to kritizē Džebali pārstāvētā valdošā Atdzimšanas partija ("Hizb Ennahda"). Atdzimšanas partijas un citu valdošās koalīcijas partiju politiķi ir kritizējuši Džebali par nekonsultēšanos ar viņiem pirms sava solījuma izveidot bezpartejisku tehnokrātu valdību.

Marzuki uzticēja jaunās valdības izveidi Džebali 2011.gada decembrī pēc tam, kad  mēreno islāmistu Atdzimšanas partija uzvarēja oktobrī notikušajās satversmes sapulces vēlēšanās.

64 gadus vecais Džebali  ir pavadījis 15 gadus cietumos 2011.gada janvārī tautas nemieros gāztā prezidenta Zinelabidīna ben Ali režīma laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!