Foto: AP/Scanpix
Tunisijas prezidents Monsefs Marzuki pirmdien solīja, ka Tunisija izdos Lībijai Muammara Kadafi režīma pēdējo premjerministru Bagdadi al Mahmudi, ja Lībija garantēs, ka Mahmudi tiesa būs taisnīga.

"Ja būs garantijas par taisnīgu tiesu - jā, jūsu tiesības ir tiesāt Mahmudi," sacīja Marzuki, valsts vizītes Lībijā laikā tās galvaspilsētā Tripolē tiekoties ar pilsoniskās sabiedrības grupām.

"Tāpat kā mums ir tiesības pieprasīt izdot [bijušo Tunisijas prezidentu Zinelabidinu] ben Ali, lai tiesātu viņu par noziegumiem, kurus viņš ir pastrādājis, jums arī ir tiesības lūgt Mahmudi izdošanu," teica Marzuki, kurš Tunisijas prezidenta amatā stājās pagājušajā mēnesī.

Tunisijas apelāciju tiesa novembrī nolēma izpildīt Lībijas pagaidu valdības lūgumu izdot Bagdadi al Mahmudi, lai gan galīgais lēmums par to, vai izdot Mahmudi Lībijai, ir jāpieņem Tunisijas prezidentam.

Mahmudi bija Lībijas premjerministrs no 2006.gada līdz Kadafi režīma krišanai pērn augustā. Viņš tika aizturēts 21.septembrī Tunisijā Alžīrijas robežas tuvumā un viņam tika piespriests pusgadu ilgs cietumsods par nelegālu ierašanos valstī, kuru atcēla apelāciju tiesa. Tomēr Mahmudi tika paturēts cietumā, jo bija saņemts Lībijas jaunās valdības pieprasījums viņu izdot, kuru tiesa vēlāk apmierināja, bet Mahmudi pārsūdzēja.

Mahmudi apgalvo, ka neesot saistīts ar Kadafi režīma noziegumiem, par kuriem viņu grib tiesāt Lībijā.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" ir aicinājusi Tunisiju neizdot Mahmudi Lībijai, jo tur var tikt pārkāptas viņa tiesības.

Autoritārais Tunisijas prezidents ben Ali pēc masu protestiem aizbēga no valsts pērn janvārī un tagad dzīvo Saūda Arābijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!