Foto: Reuters/Scanpix

Tunisijas tiesa piektdien uzdevusi pagaidām atbrīvot no Vācijas izraidīto Sami Idudi, kurš tiek uzskatīts par teroristiskā grupējuma "Al Qaeda" kādreizējā vadoņa Osmas bin Ladena bijušo miesassargu, pavēstījusi prokuratūra.

"Sami Idudi šodien stājās izmeklēšanas tiesneša priekšā (..). Tas izlēma viņu pagaidām atbrīvot, jo viņam nav izvirzītas nekādas apsūdzības," aģentūrai AFP pavēstīja prokuratūras pārstāvis. Tomēr izmeklēšana, kuru pret Idudi uzsākuši pretterorisma dienesti, tiek turpināta. Idudi atradās apcietinājumā kopš viņa izraidīšanas no Vācijas 13. jūlijā. Lai gan Idudi ir atbrīvots no apcietinājuma, valsti atstāt viņam aizliegts.

Kā ziņots, Tunisijas pilsonis, kuru vācu mediji identificējuši kā Sami A. un kuru varasiestādes tur aizdomās kā bijušo bin Laidena miesassargu, pirms divām nedēļām beidzot tika izraidīts no Vācijas. Izraidītais Vācijā nodzīvojis aptuveni 20 gadus, taču pēdējo mēnešu laikā, sabiedrībā arvien pieaugot neapmierinātībai ar nelegālo imigrantu pieplūdumu, pieauga sašutums arī par viņa uzturēšanos valstī.

Sami A. līdz šim bija izdevies veiksmīgi apstrīdēt savu izraidīšanu, apgalvojot, ka viņa izcelsmes valstī to sagaidot spīdzināšana. Vēl viņa izraidīšanas priekšvakarā Gelzenkirhenes pilsētas tiesa lēma pret Sami A. deportēšanu, jo viņam, iespējams, draudot "spīdzināšana un necilvēcīga izturēšanās". Taču spriedums federālās iestādes pa faksu sasniedza tikai nākamās dienas rītā, kad lidmašīna ar Sami A. bija jau pacēlusies.

Vācijas varasiestādes Sami A. bija atzinušas par sabiedrības apdraudējumu, taču viņam nekad oficiāli netika izvirzītas kādas apsūdzības par sakariem ar islāma teroristiem. Viņš pats gan vienmēr ir noliedzis, ka būtu bijis bin Ladena miesassargs.

Tomēr vienā no islāma teroristu prāvām, kas 2015. gadā notika Minsterē, tiesa konstatēja, ka Sami A. laikā no 1999. līdz 2000. gadam saņēmis militāro apmācību vienā no "Al Qaeda" nometnēm Afganistānā, bet pēc tam bijis bin Ladena apsargu grupā.

Vācijas varasiestādes 2007. gadā noraidīja viņa patvēruma pieprasījumu, taču prokuratūras mēģinājumus izraidīt Sami A. pastāvīgi bloķēja tiesas, atzīstot, ka Tunisijā viņu var pakļaut spīdzināšanai. Taču lēmums kādā citā ar viņu nesaistītā prāvā, kurā tika izskatīta cita Tunisijas pilsoņa lieta apsūdzībās par 2015. uzbrukumu Bardo muzejam, pavēra ceļu arī Sami A. izraidīšanai.

Šajā prāvā tiesa atzina, ka apsūdzētajam Tunisijā nedraud nāvessods, jo tā jau 1991.gadā izsludinājusi moratoriju uz augstākā soda mēra piemērošanu. Iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers, piesaucot šo lietu kā precedentu, pauda "cerību", ka Sami A. būs nākamais, un mudināja imigrācijas ierēdņus viņa lietu uzskatīt par "prioritāti".

Arī laikraksts "Bild" izvērsa kampaņu pret Sami A. uzturēšanos Vācijā, un ziņas laikraksta slejās, ka sociālajos pabalstos viņš ik mēnesi saņēmis gandrīz 1200 eiro, raisīja īpašu vāciešu sašutumu. Tajā pašā laikā zināms, ka Sami A. sievai un bērniem ir Vācijas pilsonība.

Tūlīt pēc viņa izraidīšanas Gelzenkirhenes administratīvā tiesa pieprasīja atgādāt Sami A. atpakaļ Vācijā, atzīstot, ka deportācija bijusi "acīmredzami nelikumīga" un pārkāpusi "likuma varas pamatprincipus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!