Foto: AFP/Scanpix

Turcijas policija piektdien aizturēja 21 augstskolas pasniedzēju par "terorisma propagandu" saistībā ar viņu parakstītu petīciju, kas nosoda militārās operācijas pret kurdu partizāniem Turcijas dienvidaustrumos un kuru ir smagi kritizējis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, ziņoja valsts mediji.

Policija aizturēja Stambulas tuvumā esošās Kodžaeli Universitātes mācībspēkus, agrā rītā veicot reidu viņu mājokļos, vēstīja oficiālā ziņu aģentūra "Anadolu". Pirms tam prokuratūra sāka plašu izmeklēšanu pret vairāk nekā 1200 zinātnes aprindu pārstāvjiem no 90 Turcijas augstskolām par "valsts apvainošanu" un iesaistīšanos "terorisma propagandā", parakstot šo petīciju.

Petīcija ar nosaukumu "Mēs nebūsim šī nozieguma līdzdalībnieki" aicina Turciju pārtraukt "kurdu un citu šī reģiona tautu patvaļīgos slaktiņus un deportāciju".

Erdogans ceturtdien apsūdzēja petīcijas parakstītājus, starp kuriem ir amerikāņu valodnieks Noams Čomskis un slovēņu filozofs Slavojs Žižeks, "nodevībā". Prezidents sacīja, ka petīcijas parakstītāji ir ārvalstu "piektās kolonnas", kas tiecas graut Turcijas nacionālo drošību. "Jūs esat cilvēki tumsā. Jūs neesat intelektuāļi! Viss, ko jūs gribat, ir radīt sajukumu šajā valstī," teica Erdoans.

Turcijā pēdējā laikā ir pastiprinājies saspīlējums starp varas iestādēm un kurdu minoritāti, valdībai turpinot pirms pieciem mēnešiem sāktu ofensīvu pret kurdu separātistu grupējumu "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK).

Kurdu aktīvisti ir paziņojuši, ka desmitiem civiliedzīvotāju ir gājuši bojā, armijai lietojot pārmērīgu spēku šajā ofensīvā.

PKK 1984.gadā sāka bruņotu cīņu pret Turcijas valsti, sākumā mēģinot panākt Kurdistānas neatkarību, bet vēlāk pieprasot lielāku autonomiju un tiesības kurdiem, kas ir lielākā etniskā minoritāte Turcijā. Bruņotajā konfliktā ir nogalināti desmitiem tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!