Foto: AFP/Scanpix

Turcijas pretterorisma policija pirmdien aizturējusi kurdu politiskā spēka - Tautas demokrātiskās partijas (HDP) - priekšsēdētāja vietnieci Aiselu Tuluku.

Viņa aizturēta mājās Ankarā pēc tam, kad vēl vairāki citi viņas partijas biedri tika aizturēti.

HDP Tulukas aizturēšanu nodēvēja par nelikumīgu. Valsts ziņu aģentūra "Anadolu" vēstīja, ka pret Tuluku sākta izmeklēšana par apsūdzībām, kas saistītas ar terorismu.

Tuluka ir aizturēto HDP līderu advokāte. Pašlaik cietumā atrodas 12 HDP deputāti parlamentā, tostarp partijas līdzpriekšsēdētāji. Parlaments ir atcēlis tiesisko imunitāti gandrīz visiem partijas 59 deputātiem.

Turcijas dienvidaustrumos 54 pašvaldībās varu formāli ir pārņēmusi centrālā valdība un ir gāzti to līdzšinējie mēri, kas tiek saistīti ar HDP. Jaunas vēlēšanas šajās pašvaldības nav gaidāmas.

Pēdējā gada laikā ir aizturēti vairāki tūkstoši HDP biedru, liecina partijas sniegtā informācija. Kreisi noskaņotā partija par savu mērķi noteikusi Turcijas lielākās kurdu minoritātes interešu aizstāvību. Kurdi sūdzas par sistemātisku diskrimināciju valstī.

Valdība ir apsūdzējusi HDP par saistību ar terorismu, lai gan partija to noliedz. Tā bieži nosoda kurdu kaujinieku grupējumu rīkotās spridzināšanas un aicina valdību atsākt miera sarunas ar aizliegto bruņoto grupējumu "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!