Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas policija aizturējusi vismaz 105 valsts prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana politiskā pretinieka Fetullas Gilena atbalstītājus, vēsta Turcijas mediji.

Aizturētie tiek apsūdzēti par Gilena vadītas "teroristiskas organizācijas" atbalstīšanu.

Turcijas prokuratūra ir izdevusi 140 cilvēku aizturēšanas orderus, un līdz šim 105 esot aizturēti, vēsta valsts ziņu aģentūra "Anadolu".

Vairāk nekā 40 aizturēto ir ar Gilenu saistītas bankas "Bank Asya" darbinieki. Vēl 45 esot uzņēmēji.

Aizturētie tiek apsūdzēti par dalību "teroristiskā organizācijā" un "teroristiskas organizācijas finansēšanu".

Aizturēto vidū ir divi vadošas Turcijas būvniecības kompānijas "Dumankaya Insaat" padomes locekļi.

Gilens, kurš savulaik bija viens no tuvākajiem Erdogana sabiedrotajiem, kopš 1999. gada dzīvo ASV.

Erdogans kopš kļūšanas par Turcijas prezidentu 2014. gada augustā ir pastiprinājis cīņu pret Gilenu, kuru viņš apsūdz par paralēlas valsts veidošanu, izmantojot savus atbalstītājus policijā un tiesu sistēmā.

Erdogans apgalvo, ka Gilens mēģināja viņu gāzt, pārliecinot sabiedrotos policijā un tieslietu sistēmā 2013. gada decembrī sākt plašu izmeklēšanu par korupciju valdības struktūrās, kuras rezultātā no amata atkāpās četri ministri.

Gilens tiek apsūdzēts par to, ka ir "vadījis teroristu grupējumu", kas 2013. gadā izraisīja izmeklēšanu pret Erdogana tuvāko sabiedroto loku.

Turcijas varas iestādes ir asi vērsušās pret policistiem, tieslietu sistēmas darbiniekiem un žurnālistiem, kas atbalsta Gilenu, valsts arī pārņēmusi savā kontrolē ar Gilenu saistītus medijus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!