Foto: AFP/Scanpix
Turcijas artilērija ceturtdien atsākusi Sīrijas teritorijas apšaudi, pēc tam, kad jau trešdien apšaudīja kaimiņvalsti, kad no Sīrijas teritorijas izšauti lādiņi nogalināja piecus civiliedzīvotājus Turcijā. Apšaudē nogalināti vairāki Sīrijas karavīri, atsaucoties uz aktīvistu ziņoto, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Turcija atbildēja ar artilērijas uguni, kad trešdien tās pierobežas pilsētā Akčakalē nokrita no Sīrijas Tallalabjadas raidīti mīnmetēja šāviņi, nogalinot piecus un ievainojot astoņus cilvēkus.

Agri ceturtdien Turcija atsākusi artilērijas apšaudi, atsaucoties uz vārdā nenosauktām Turcijas armijas amatpersonām, vēsta ārvalstu mediji.
Tikmēr cilvēktiesību aizsardzības grupa “Sīrijas Cilvēktiesību observatorija” ziņo, ka Turcijas apšaudē gājuši bojā vairāki Sīrijas karavīri. 

Sagaidāms, ka ceturtdien Turcijas parlaments izskatīs valdības pieprasījumu dot atļauju pārrobežas militārai operācijai Sīrijas teritorijā.


“Delfi”, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Turcija trešdienas vakarā ar artilēriju apšaudīja Sīrijas teritoriju, atbildot uz Sīrijas raidītiem šāviņiem, kas trešdien Turcijas teritorijā nogalināja piecus civiliedzīvotājus.

Šī bija pirmā reize, kad Turcija apšaudījusi Sīrijas teritoriju kopš Sīrijas nemieru sākuma pagājušā gada martā.

Turcija arī aicināja ANO Drošības padomi veikt "nepieciešamās darbības", lai izbeigtu Sīrijas "agresiju". Turcijas vēstnieks ANO Erturuls Apakans izteica šo aicinājumu vēstulē Gvatemalas vēstniekam ANO Hertam Rozentālam, kurš pašreiz prezidē ANO Drošības padomē.

"Tas ir Sīrijas agresijas akts pret Turciju. Tas ir kliedzošs starptautisko tiesību pārkāpums, kā arī starptautiskā miera un drošības pārkāpums. Turcija aicina nekavējoties izbeigt šādus nepieņemamus pārkāpumus," bija teikts vēstulē.

ANO Drošības padomē tika izstrādāts paziņojuma projekts, kas stingri nosoda Sīrijas veikto Turcijas teritorijas apšaudi un aicina Sīriju "respektēt savu kaimiņu suverenitāti un teritoriālo integritāti". "Šādi starptautisko tiesību pārkāpumi ir nopietns drauds starptautiskajam mieram un drošībai. [Drošības] padomes dalībvalstis pieprasa, lai šādi pārkāoumi nekavējoties tiktu izbeigti," teikts paziņojuma projektā.

ANO Drošības padomes dalībvalstu vairākums bija gatavas atbalstīt šo paziņojumu, bet Sīrijas sabiedrotā Krievija lūdza atlikt tā publiskošanu līdz ceturtdienai, jo tās diplomātiem vēl jākonsultējas ar Maskavu.

Turcija, kas ir NATO dalībvalsts, jau ir guvusi tās atbalstu pret Sīrijas agresiju. "Alianse turpina atbalstīt Turciju, pieprasa nekavējoties pārtraukt šādas agresīvas darbības pret [NATO] dalībvalsti un aicina Sīrijas režīmu izbeigt kliedzošos starptautisko tiesību pārkāpumus," teikts NATO ārkārtas sanāksmē Briselē pieņemtā paziņojumā.

NATO valstu vēstnieki šajā sanāksmē arī atzinīgi novērtēja Turcijas savaldību tās atbildē uz Sīrijas agresiju.

Sīrijas agresiju pret Turciju nosodīja arī ASV un ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns.

Sīrijas informācijas ministrs Omrans Zoabi paziņoja, ka Sīrija izmeklē, kas apšaudījis Turcijas teritoriju, un izteica līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm un Turcijas tautai.

Opozīcijas aktīvisti Sīrijā aģentūrai AFP teica, ka Sīrijas valdības spēki apšaudījuši Tallabjadas pilsētu Sīrijā pie Turcijas robežas, un vairāki šāviņi nejauši trāpījuši Turcija teritorijā. Tomēr oficiāla apstiprinājuma šai versijai nav.

Ir gaidāms, ka Turcijas valdība ceturtdien lūgs parlamentu akceptēt militāru operāciju veikšanu Sīrijā nepieciešamības gadījumā, ziņoja Turcijas mediji. Šāds parlamenta mandāts bruņotajiem spēkiem būs spēkā vienu gadu.

Jau vēstīts, ka vairāki no Sīrijas Tallalabjadas pilsētas raidīti mīnmetēja šāviņi trešdien sprāga Turcijas Šanliurfas provinces Akčakales pilsētā, nogalinot piecus un ievainojot astoņus cilvēkus. Bojāgājušie ir divas sievietes un trīs bērni, kuru māte bija viena no bojāgājušajām.

Sīrijā notiekošo nemieru laikā Sīrija vairākkārt ir apšaudījusi Turcijas teritoriju, bet trešdien notikusī apšaude ir nopietnākais no šiem incidentiem.

Šis ir otrais gadījums, kad šādās apšaudēs gājuši bojā cilvēki Turcijā . Aprīlī no Sīrijas izšautas lodes nogalināja divus Sīrijas pilsoņus Turcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!