Foto: Reuters/Scanpix

Turcija otrdien paziņoja, ka neizdos Irākai bēguļojošo šīs valsts viceprezidentu Tariku al Hašemi, ko Irākas tiesa aizmuguriski atzina par vainīgu slepkavību organizēšanā un par to piesprieda nāvessodu.

"Mēs ļausim Hašemi uzturēties mūsu valstī tik ilgi, cik vien viņš vēlas palikt Turcijā. Mēs viņu neizdosim," preses konferencē Ankarā paziņoja Turcijas premjers Redžeps Tajips Erdoans.

Erdoans skaidroja, ka Hašemi, kas konflikta laikā Irākā zaudējis daudzus ģimenes locekļus, nevar būt iesaistīts noziegumos, par kuriem ir atzīts vainīgs.

Jau vēstīts, ka Hašimi svētdien Irākā tika aizmuguriski piespriests nāvessods pakarot par slepkavību organizēšanu. Tiesa atzina Hašemi par vainīgu kāda advokāta un brigādes ģenerāļa slepkavības organizēšanā. Hašemi un viņa miesassargiem izvirzītas aptuveni 150 apsūdzības. Šajā prāvā, kas sākās maijā, viņš tika tiesāts tikai par vienu no tām.

Orderis Hašemi aizturēšanai Irākā tika izdots decembrī pēc ASV karaspēka izvešanas no valsts. Hašemi aizbēga vispirms uz autonomo Irākas Kurdistānu, bet no turienes caur Kataru un Saūda Arābiju uz Turciju.

Hašemi ir uzturēšanās atļauja Turcijā, kas viņam jau iepriekš bija apliecinājusi, ka viņš netiks izdots Irākai.

Viņš pirmdien Ankarā paziņoja, ka, "apliecinot savu un savu apsargu absolūto nevainību, es pilnīgi noraidu un nekad neatzīšu negodīgo, netaisno, politiski motivēto spriedumu, kas bija gaidāms jau no šīs smieklīgās prāvas sākuma", neatgriezīsies dzimtenē, kamēr viņam netiks garantēta "drošība un taisna tiesa".

Hašimi sacīja, ka tiesa arī pieprasījusi viņa atgriešanos dzimtenē 30 dienu laikā. Viņš raksturoja spriedumu kā "galīgo fāzi teatrālajā kampaņā", kuru īstenojis viņa politiskais sāncensis premjerministrs Nuri al Maliki un "viņa politizētā tiesu vara".

Hašemi, kurš ir sunnīts, apgalvo, ka Irākā tiek vajāts, jo ir opozīcijā premjerministram Nuri al Maliki, kurš pārstāv valstī dominējošos šiītus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!