Turcija atteiksies no vēlmes iestāties Eiropas Savienībā (ES), ja ES tai izvirzīs jaunus nosacījumus vai centīsies piedāvāt Ankarai citu attiecību modeli, aizstājot pilntiesīgu dalību blokā, piektdien paziņoja Turcijas ārlietu ministrs Abdulla Guls.
"Ja viņi [ES] piedāvās kaut ko mazāku kā pilnīgu dalību vai [izvirzīs] jaunus noteikumus, mēs iesim prom. Un šoreiz tas būs uz visiem laikiem," Gula teikto citē žurnāls "The Economist". "Nevienam nevajadzētu cerēt, ka Turcija šoreiz piekāpsies. Mēs turamies pie savas vienošanās puses, ES ir jāturas pie savas."

3.oktobrī ES paredzēts sākt iestāšanās sarunas ar Ankaru, taču Briselei vispirms jāapstiprina sarunu mandāts. Guls piektdien apmeklēs ES ārlietu ministru sanāksmi Velsā, kura galvenā tēma ir iestāšanās sarunas ar Turciju.

ES ārlietu ministri sanāksmē principiāli vienojušies nosūtīt Turcijai stingru atbildi par atteikšanos atzīt Kipru, tomēr viņi neapšauba 3.oktobrī plānoto iestāšanās sarunu sākumu, paziņoja Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeks Strovs.

Eiropas Parlaments (EP) atlicis 26.septembrī paredzēto Eiropas Savienības (ES) un Turcijas muitas ūnijas papildus protokola ratifikāciju.

Protokols, kuru Turcija parakstīja jūlijā, paredz muitas ūnijas paplašināšanu, attiecinot to uz desmit jaunajām ES dalībvalstīm, tai skaitā arī uz Kipru.

EP ārlietu komitejas vadītāja Elmāra Broka paziņojumā, kas piektdien nonācis aģentūras "RIA Novosti" rīcībā, šāds lēmums raksturots kā "vienīgā loģiskā reakcija" uz Ankaras vienpusējo deklarāciju, kurā norādīts, ka muitas ūnijas attiecināšana uz Kipru nenozīmē tās diplomātisko atzīšanu.

"Tā kā Kiprai liegta iespēja izmantot Turcijas ostas, protokolam nav praktiskas nozīmes... Nostāja, kādu Ankara izrādījusi šajā jautājumā, ir nepieņemama," teikts Broka paziņojumā.

Parlamentārietis brīdina, ka gadījumā, ja Eiropas Padome un Eiropas Komisija EP nesniegs apmierinošus paskaidrojumus saistībā ar pašreizējo situāciju, iestāšanās sarunu uzsākšana ar Ankaru, kas paredzēta 3.oktobrī, kļūst apšaubāma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!