Turcijā vēlā piektdienas vakarā Turcijas armija nobloķējusi stratēģiskos objektus un paziņojusi, ka pārņēmusi varu valstī, savukārt Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans "CNN Turk" tiešajā ēterā paziņojis, ka apvērsumu sarīkojusi maza armijas daļa. Viņš aicinājis cilvēkus doties ielās un paust protestu, vēsta raidsabiedrība "Euronews".

Tiešajā ēterā tika nolasīts apvērsuma rīkotāju paziņojums, ka valsti pašlaik vada "miera padome". Cik ātri vien iespējams, tikšot izstrādāta jauna konstitūcija. Valstī ieviesta komandantstunda, vēsta apvērsuma rīkotāju paziņojums tiešajā ēterā.

"Turcijas bruņotie spēki pilnībā pārņēmuši valsts administrāciju, lai atjaunotu konstitucionālo kārtību, cilvēktiesības un brīvības, likuma varu un drošību, kas ir iedragāta. Visas starptautiskās vienošanās arvien ir spēkā. Mēs ceram, ka mūsu labās attiecības ar valstīm saglabāsies," armijas paziņojumu citē izdevums "The Guardian".

Savukārt Turcijas premjerministrs Binali Jildrims iepriekš pavēstīja, ka notiekošo būtu aplami dēvēt par apvērsumu, vēsta "Euronews". Tāpat viņš medijiem norādījis, ka līdzšinējā valdība arvien ir pie varas. "Tautas ievēlētā valdība ir pie varas. Šī valdība kritīs vien tad, kad to pieprasīs tauta," premjera teikto citē raidsabiedrība "Euronews".

Kāds Eiropas Savienības (ES) novērotājs, kurš atrodas Turcijā, ziņu aģentūrai "Reuters" atzinis, ka valsts apvērsuma mēģinājumā iesaistītie militāri spēki "nav tikai daži pulkveži".

"Tas izskatās pēc labi izplānota apvērsuma, pamatīgi izplānota militārā spēka pielietošanas, nevis tikai dažiem pulkvežiem," avots sacījis "Reuters".

"Viņi jau kontrolē lidostas un tūlīt plāno pārņemt kontroli pār televīzijām," teica avots, neilgi pirms valsts raidsabiedrībā TRT tika pārraidīta militāra deklarācija par komandantstundas ieviešanu.

Avots stāstījis, ka armija kontrolē vairākus stratēģiskus punktus Stambulā. "Ņemot vērā operācijas apmērus ir grūti iztēloties, ka viņi apstāsies pie patlaban sasniegtā," sacījis ES novērotājs.

Kāds Eiropas diplomāts, kas tikās ar Turcijas vēstnieku atklāja, ka Turcijas pārstāvis bijis šokēts un uztvēris notiekošo ļoti nopietni pēc ziņu saņemšanas mobilajos telefonos.

Turcijas premjers skaidrojis, ka daļa armijas rīkojusies ārpus "pavēļu ķēdes" un tiekot darīts viss, lai situāciju atrisinātu. "Tie, kuri piedalās šajā nelegālajā akcijā, samaksās visaugstāko cenu," NTV ziņu aģentūrai telefonsarunā uzsvēris Jildrims.

Šobrīd Stambulā slēgti divi tilti un virs galvaspilsētas Ankaras novērotas zemu lidojošas lidmašīnas un helikopteri, vēsta raidsabiedrība BBC. Aculiecinieki ziņo par Ankarā dzirdētiem šāvieniem.

Arī ASV vēstniecība Ankarā vēstī, ka Turcijas galvaspilsētā dzirdami šāvieni un tilti Stambulā ir slēgti. Turcijas valdība ASV vēstniecību informējusi, ka Turcijas armija īstenojusi sacelšanos, bet drošības dienesti cenšas to neitralizēt. Atsevišķās ēkās Turcijā īstenota blokāde.

ASV savus pilsoņus aicina sazināties ar radiem un draugiem, lai noskaidrotu, vai viņi ir drošībā. ASV vēstniecība saņēmusi informāciju, ka valstī ir bloķēti sociālie tīkli, tāpēc aicina saziņai izmantot telefonus vai e-pastu. Patvēruma nepieciešamības gadījumā ASV pilsoņi aicināti vērsties konsulātā.

Turcijas raidsabiedrība NTV pārraidījusi kadrus, kuros redzams, ka Stambulā pie Ataturka lidostas ieejas novietoti tanki, informē britu raidsabiedrība "Sky News". Kā ziņo medijs, visi lidojumu reisi ir atcelti.

Turcijas sabiedriskās raidsabiedrības TRT ēkā atrodas karavīri, vēsta ziņu aģentūra "Reuters". Kā ziņo raidsabiedrība "Sky News", TRT pašlaik ir pārtraukusi darboties.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) savā "Twitter" kontā informē, ka Latvija seko notikumu attīstībai Turcijā. Viņš aicina Latvijas valstpiederīgos neapmeklēt pulcēšanās vietas un problēmu gadījumā sazināties ar vēstniecību.

Arī vairāki sociālo tīklu lietotāji pamanījuši lidmašīnas virs Turcijas galvaspilsētas Ankaras, bet ielās novērojuši tankus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!