Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas prokuratūra lūgusi tiesu piespriest 3623 mūža ieslodzījumus ASV dzīvojošajam islāma sludinātājam Fetullam Gilenam, kuru Ankara apsūdz pērnā gada jūlijā notikušā apvērsuma mēģinājuma organizēšanā, ziņo laikraksts "Hurriyet Daily News".

Papildus mūža ieslodzījumiem prokuratūra pieprasījusi piespriest Gilenam vēl 2923 gadus ilgu cietumsodu, kā arī prāvu naudas sodu. Gilens ir galvenais aizdomās turamais 22 lietās, kas ierosinātas saistībā ar pagājušajā jūlijā notikušo puča mēģinājumu, kurā dzīvību zaudēja 249 cilvēki un 2193 tika ievainoti.

Tikmēr policija nonākusi pie secinājuma, ka Gilena atbalstītāji, ko varasiestādes dēvē par Fetullistu teroristu organizāciju (FETÖ), slēpjot apvērsumā aizdomās turamos vairākās adresēs un palīdzot viņiem bēgt uz ārzemēm, pirmdien ziņoja laikraksts "Milliyet".

Izmeklēšanas ietvaros Stambulas policijas pretterorisma vienība veica vairākas kratīšanas un izdeva orderus 78 cilvēku aizturēšanai. 62 no 78 aizdomās turamajiem 22. aprīlī atradās Stambulā, kur policija veica kratīšanas 53 adresēs 21 rajonā. Policija atklāja, ka aizdomās turamo vidū ir policisti un karavīri.

40 no aizturētajiem tika paturēti pirmstiesas apcietinājumā un vēl 17 aizdomās turamie tiek meklēti, ziņo Turcijas mediji. Viens aizdomās turamais tika atbrīvots, bet 20 tika atlaisti ar nosacījumu, ka viņi pakļausies varasiestāžu kontrolei.

Arvien autoritārākais prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana režīms puču izmantojis kā ieganstu vēl plašākām opozīcijas vajāšanām. Pēc pagājušā gada apvērsuma mēģinājuma Turcijā izvērstas plašas tīrīšanas, kuru laikā aizturēti jau aptuveni 47 000 cilvēku, bet apmēram 100 tūkstoši atlaist no darba vai atstādināti no ieņemamajiem amatiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!