Foto: AP/Scanpix/LETA

Turcija varētu paplašināt sadarbību ar ANO atbalstīto Lībijas valdību enerģijas un būvniecības nozarēs, kad valstī militārais konflikts būs noslēdzies, atsaucoties uz prezidenta Tajipa Radžepa Erdogana pārstāvja Ibrahima Kalina teikto, raksta "Eur Activ".

NATO dalībvalsts ir kļuvusi par lielāko atbalstītāju 2015. gada decembrī Tripolē izveidotajai Lībijas Nacionālās saskaņas valdībai premjera Fajeza al Sarradža vadībā. Lai gan sākotnēji to neatbalstīja pat visi Tripoles pusē karojošie grupējumi, ar laiku tā ieguvusi plašāku atbalstu.

Turcija pērn ar šo valdību noslēdza sadarbības līgumu, kura ietvaros nodrošina militāro atbalstu, kā arī noteikuši jūras robežas Vidusjūrā, kurām gan nepiekrīt Grieķija un vairākas citas piekrastes valstis.

Pēc sākotnējiem panākumiem pret otru valdību, kurā savu vienpersonisku autoritāti pasludinājis bijušais Muamara Kadafi maršals, vēlāk trimdinieks un aktīvais opozicionārs Halifa Haftars, turku spēki apņēmušies palīdzēt Tripoles valdībai atgūt visu Lībijas teritoriju.

Šie plāni gan var prasīt daudz laika, ņemot vērā, ka līdz šim tie atguvuši pārsvarā iepriekš zaudētas teritorijas, bet valsts austrumos Haftars bauda vietējo iedzīvotāju atbalstu. Turklāt viņu atbalsta vairums bagāto Līča valstu, Ēģipte, Krievija un netieši arī Francija, kā arī citi aktori.

Kalins gan nekavējies norādīt, ka Turcijas sadarbība ar ANO atbalstīto valdību varētu tikt paplašināta, kad karadarbība būs noslēgusies. "Mums jau ir agrāka sadarbības vēsture no ceļu līdz tiltu, slimnīcu, viesnīcu un dzīvojamo māju būvniecības. Gluži kā Turcija var veidot sadarbību citviet pasaulē, tā var arī Lībijā. Tomēr sākotneji nepieciešama politiskā stabilitāte," paudis Turcijas autoritārā līdera pārstāvis.

Kalins arī uzsvēra, ka Haftara vadītā grupējuma "Lībijas Nacionālā armija" uzticamība ir apšaubāma, un Haftara laiks ir iztecējis.

Viņš arī licis noprast, ka Haftara sadarbības partneri sākuši meklēt alternatīvas. Piemēram, Krievija ar ANO atbalstītās valdības pārstāvjiem aizvadījusi sarunas pagājušajā nedēļā, bet Ēģipte aicinājusi uz pamieru. Viņš apgalvoja, ka pat ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija sliecoties veidot saites ar Tripoles valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!