Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas viceprezidents Faruks al Šara ir saprātīgs cilvēks, kas varētu stāties Sīrijas prezidenta Bašra al Asada vietā kā valsts pārejas laika vadītājs un izbeigt pilsoņu karu, kas pārņēmis valsti, paziņojis Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutolu.

"Faruks al Šara ir saprātīgs cilvēks ar sirdsapziņu, un viņš nav piedalījies slaktiņā Sīrijā. Neviens nezina [Sīrijas] sistēmu labāk kā viņš," Davutolu sestdien teica intervijā sabiedriskam televīzijas kanālam TRT.

Turcijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka Sīrijas opozīcija "sliecas pieņemt Šaru" kā nākamo Sīrijas vadītāju.

Šara ir redzamākais no musulmaņu sunnītu politiķiem alavītu, kas ir minoritāte Sīrijas sabiedrībā, vadītajā valdībā. Viņam uzticas Asada režīms un 15 gadus viņš bija ārlietu ministrs līdz 2006.gadā kļuva par viceprezidentu. Damaskas valdošais režīms ir noliedzis, ka Šara augustā dezertēja, tomēr vairāki opozīcijas līderi paziņojuši, ka viceprezidents atrodas mājas arestā.

Davutolu pauda pārliecību, ka viceprezidents joprojām atrodas Sīrijā.

Sīrijas un Turcijas attiecības ir saspīlētas kopš nemieru sākuma Sīrijā pērn martā, īpaši pasliktinoties pēc pagājušajā nedēļā Sīrijas armijas raidītajiem šāviņiem pāri robežai, kuros tika nogalināti pieci Turcijas pilsoņi.

Turcijai un Sīrijai ir 900 kilometrus gara kopējā robeža. Kopš nemieru sākuma to šķērsojuši gandrīz 100 tūkstoši bēgļu no Sīrijas, kas patvērumu guvuši Turcijā.

Turcija atklāti atbalsta nemiernieku izveidoto Brīvās Sīrijas armiju un aicinājusi Asadu atkāpties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!