Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turcija pirmdien sākusi Krievijas zenītraķešu sistēmas izmēģināšanu, neraugoties uz ASV draudiem, ka šī soļa dēļ var tikt ieviestas sankcijas, vēsta vietējie laikraksti.

Kā svētdien Ankarā pavēstīja gubernatora birojs, kara aviācijas lidmašīnas, tostarp reaktīvie iznīcinātāji F-16, pirmdien riņķos ap galvaspilsētu "pretgaisa aizsardzības sistēmas izmēģinājumu" ietvaros, konkrētu sistēmu neminot.

Valdībai simpatizējošais laikraksts "Milliyet " pirmdien apstiprināja, ka runa ir par sistēmu S-400, kas šogad tika iegādāta no Krievijas, radot spriedzi Turcijas attiecībās ar NATO sabiedrotajiem. Krievijas zenītraķešu sistēmas iegāde īpaši saasināja attiecības ar ASV, jo pastāv risks, ka tiks nopludināta sensitīva tehniskā informācija, ja S-400 tiks lietota līdzās Rietumu sistēmām, piemēram, jaunajiem iznīcinātājiem F-35.

Turcija bija pasūtījusi 100 iznīcinātājus F-35 un tās aizsardzības industrija bija daļa no jauno iznīcinātāju piegāžu ķēdes, līdz tā jūlijā tika no programmas izslēgta, kad bija pabeigta Ankaras vienošanās ar Maskavu par S-400 iegādi.

Līdz šim ASV nav izrādījušas nekādu entuziasmu attiecībā uz draudiem noteikt Turcijai sankcijas S-400 iegādes dēļ, amatpersonām norādot, ka sankcijas var arī netikt ieviestas, ja sistēma S-400 netiks aktivizēta. Tiesa gan, Turcija šādu variantu noraidījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!