Foto: AP/Scanpix

Turcija ir jāsaglabā kā NATO dalībvalsts, neskatoties uz pieaugošo spriedzi Turcijas konstitūcijas referenduma aģitācijas jautājumā, trešdien paziņoja Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena.

Ministre arī brīdināja, ka attiecību saraušana Turcijas demokrātiskajai opozīcijai var radīt iespaidu, ka Rietumi to ir pametuši nelaimē.

"Turcija neatvieglo mūsu darbību NATO. Tomēr nevienam nevajadzētu iedomāties, ka Turcija ārpus NATO mūs uzklausīs vairāk, vai ar to būs vieglāk runāt nekā ar Turciju NATO," viņa norādīja aģentūrai AFP.

Fon der Leiena uzsvēra, ka NATO ir sniegusi platformu Rietumiem "apspriest - dažreiz dedzīgi - mūsu pārliecību par demokrātiju un atklātu sabiedrību".

Viņa brīdināja, ka pašreizējās spriedzes pāraugšana pastāvīgā pārrāvumā negatīvi ietekmēs Turcijas sabiedrību. "Mēs nedrīkstam atstāt daudzos turkus, kuri nevēlas prezidenta pilnvaru paplašināšanu ar gaidāmo referendumu," norādīja ministre.

Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs otrdien paziņoja, ka Turcija ar pārmetumiem saviem NATO sabiedrotajiem spēlē upura lomu, tādā veidā cenšoties mobilizēt atbalstu pirms referenduma.

Tikmēr Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas meitaspartijas - Kristīgi sociālās savienības (CSU) - politiķis Florians Hāns ir aicinājis atsaukt Vācijas karavīrus no Indžirlikas gaisa spēku bāzes Turcijas dienvidos.

Fon der Leiena noraidīja šādu rosinājumu, uzsverot, ka vācu karavīri tur neatrodas, lai aizsargātu Turciju, bet gan piedaloties starptautiskajā koalīcijā, kas veic uzlidojumus džihādistu grupējumam "Daesh". "Tas mūs novājinātu, un tas nebūtu gudrs lēmums," viņa piebilda.

Jau vēstīts, ka attiecības starp Turciju un Eiropas valstīm ir pasliktinājušās saistībā ar Eiropas pilsētās plānotiem mītiņiem, kuros Turcijas ministri aģitētu tur dzīvojošos Turcijas pilsoņus 16. aprīlī gaidāmā referendumā balsot par Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana pilnvaru paplašināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!