Foto: AFP/Scanpix
Turcijā ceturtdienas vakarā tika atlaisti gandrīz 8000 policijas un žandarmērijas darbinieku, valstī turpinoties tīrīšanām pret tiem, kas tiek turēti aizdomās par saistību ar 15.jūlija neveiksmīgo puča mēģinājumu, piektdien ziņoja valsts mediji.

Tika atlaisti pavisam 7669 policisti, savukārt žandarmērijā, kas atbildīga par valsts iekšējo drošību, atlaida 323 darbiniekus.

Turcija apsūdz ASV dzīvojošo musulmaņu garīdznieku Fetullu Gilenu un viņa kustību "Hizmet" ("Kalpošana") neveiksmīgā puča organizēšanā un rīkošanā. Tā gaitā gāja bojā 24 sazvērnieki un vēl 240 cilvēki.

Ankara arī apsūdz Gilenu "paralēlas valsts" vadīšanā un savu sekotāju iefiltrēšanā valsts institūcijās.

Gilens stingri noliedz visas apsūdzības.

Turcija pēc puča mēģinājuma sāka vispārēju tīrīšanu valsts institūcijās, lai atbrīvotu valsti no Gilena ietekmes, kuru Erdoans ir nosaucis par "vīrusu".

Jaunākā tīrīšana neaprobežojās tikai ar drošības spēkiem. Apmēram 520 cilvēku tika atlaisti reliģisko lietu direkcijā, informēja oficiālais valdības ziņotājs.

Ceturtdien tika atlaisti 543 prokurori un tiesneši, veicot izmeklēšanu pret tiem, kas saistīti ar Gilena kustību. Līdz ar to tiesu iestādēs atlaisto darbinieku skaits pieauga līdz 3390 cilvēkiem, ziņoja telekanāls NTV.

Aizsardzības ministrija ceturtdien paziņoja, ka ir atvaļinātas vēl 820 militārpersonas, starp kurām gan nav ģenerāļu vai admirāļu, un 648 no šīm militārpersonām ir apcietinātas.

Kopš jūlija ir atvaļināta pavisam 4451 militārpersona, tai skaitā 151 ģenerālis un admirālis.

Kopš puča mēģinājuma desmitiem tūkstoši cilvēku tiesu iestādēs, armijā, izglītības sistēmā un policijas spēkos ir atlaisti, aizturēti vai apcietināti pēc apsūdzībām saistībā ar Gilena kustību vai puču.

Premjerministrs Binali Jildirims augustā paziņoja, ka tikuši aizturēti 40 tūkstoši cilvēku, no kuriem vairāk nekā 20 tūkstoši paturēti apcietinājumā. Apmēram 5000 civildienesta ierēdņu ir atlaisti un 80 tūkstoši - atstādināti no amatiem, sacīja premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!