Turcija otrdien paziņoja, ka NATO ir morāls un līgumisks pienākums sākt militārās plānošanas darbus tās aizsardzībai iespējamā Irākas kara gadījumā, norādot, ka Turcija ir alianses lojāla sabiedrotā un tās priekšējās līnijas aizsargāja aukstā kara gados.
Otrdien NATO dalībvalstu vēstniekiem paredzēts turpināt konsultācijas, lai pārvarētu Vācijas, Francijas un Beļģijas iebildumus šādas plānošanas sākšanai.

"Aukstā kara laikā Turcija aizstāvēja visu Eiropu. Tā bija Eiropas vairogs. Tādēļ nav šaubu, ka NATO jādara tas, kas tai pienākas," paziņoja Turcijas premjerministrs Abdula Guls.

Vienlaikus Guls paziņoja, ka Turcijas armija ir spējīga valsti aizsargāt pat tad, ja NATO atteiktos palīdzēt. "Turcijas bruņotie spēki jau ir ļoti spēcīgi. Pēc [NATO sabiedrotajiem] nav nepieciešamības, mūsu pašu varenība ir viens no svarīgākajiem spēkiem pasaulē. Taču nav šaubu, ka [NATO] ir atbildība sakarā ar līgumā paredzētajām mūsu tiesībām."

Kā zināms, Vācija, Francija un Beļģija militāro plānošanu pirmdien bloķēja, izpelnoties ASV sašutumu. Šīs valstis paziņoja, ka Turcijas aizsardzības pasākumu plānošana varot sagraut diplomātiskos pūliņus novērst karu.

Ja neviena no 19 NATO valstīm nebūtu iebildusi, alianse sāktu plānot izlūklidmašīnu AWACS, pretraķešu sistēmu "Patriot" un bioloģisko un ķīmisko ieroču speciālistu izvietošanu Turcijā.

ASV valsts sekretārs Kolins Pauels pirmdien paziņoja, ka NATO ir pienākums piedāvāt savai dalībvalstij Turcijai palīdzību, ja notiks karš pret Turcijas kaimiņvalsti Irāku. Vēl pirms oficiālā paziņojuma par Beļģijas, Francijas un Vācijas veto ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds intervijā žurnālistiem tādu nostāju nosauca par apkaunojošu.

Turcija pirmdien oficiāli iesniedza lūgumu NATO sākt konsultācijas jautājumā par valsts teritorijas aizsardzību gadījumam, ja kaimiņvalstī Irākā sāktos karš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!