Foto: AP/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņojis, ka Ankara "nekad nepieļaus" kurdu valsts izveidošanos Sīrijā pie savām robežām.

Reaģējot uz Sīrijas kurdu spēku panākumiem cīņā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", viņš apsūdzējis kurdus, ka viņi cenšas "mainīt demogrāfisko struktūru" atkarotajos pierobežas rajonos, kur dzīvo arī arābi un turkmēņi.

"Es saku starptautiskajai sabiedrībai, ka mēs ne par kādu cenu nepieļausim jaunas valsts izveidošanos Sīrijas ziemeļos, pie mūsu dienvidu robežām," Erdogana teikto citē Turcijas mediji.

Kā ziņots, "Islāma valsts" kaujinieki šonedēļ sarīkoja pēkšņu uzbrukumu kurdu apdzīvotajai Kobanes pilsētai pie Turcijas robežas, nogalinot vairāk nekā 200 civiliedzīvotājus, taču Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) paziņojusi, ka Sīrijas Kurdu tautas aizsardzības vienībām (YPG) izdevies džihādistus no pilsētas pilnībā padzīt.

Turcija uzskata, ka YPG, kas ir Sīrijas kurdu Demokrātiskās savienības partijas (PYD) militārais spārns, ir cieši saistīta ar Turcijā ārpus likuma izsludināto Kurdistānas Strādnieku partiju (PKK).

Jūnija vidū Sīrijas kurdu zemessardzei izdevās atkarot no "Islāma valsts" arī Tell el Abjadas pilsētu pie Turcijas robežas.

Erdogans atkal noraidījis pieņēmumus, ka Ankara varētu būt noslēgusi slepenu vienošanos ar džihādistiem. "Tie ir lieli meli - apsūdzēt Turciju sakaros ar teroristisku organizāciju," viņš paziņojis.

Lai gan Ankara turpina miera sarunas ar PKK, to uztrauc iespēja, ka Sīrijas ziemeļos var izveidoties kurdu pārvaldīta teritorija, īpaši tādēļ, ka līdzās, Irākas ziemeļos, jau pastāv Kurdistānas autonomais reģions.

Vienlaikus Turcija ir viena no sīvākajām Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma oponentēm un kopš Sīrijas konflikta sākuma uzņēmusi vairāk nekā 1,8 miljonus bēgļu.

Savukārt Sīrijas kurdu līderis Salehs Muslims Turcijas laikrakstam "Hurriyet" norādījis, ka kurdiem nav ieceres veidot neatkarīgu valsti.

Tikmēr Turcijas mediji sestdien izteikuši pieļāvumu, ka Erdogans un premjerministrs Ahmets Davutoglu šonedēļ lūguši armiju iejaukties Sīrijas notikumos, bet bruņoto spēku pavēlniecība pieprasījusi rakstveida pavēli no valdības. Pēc parlamenta vēlēšanām, kurās savulaik Erdogana dibinātā valdošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) izcīnīja visvairāk balsu, bet zaudēja parlamentāro vairākumu, jaunā Turcijas valdība vēl jāizveido.

"Hurriyet" arī apgalvo, ka vismaz 12 000 Turcijas karavīru būtu gatavi ieiet Sīrijā, lai izveidotu "drošības joslu", kas aizsargātu robežu no "Islāma valsts" draudiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!