Foto: AP/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans trešdien paziņoja, ka Turcija nevēlas nekādu saasinājumu attiecībās ar Krieviju saistībā ar to, ka pie Sīrijas robežas Turcijas iznīcinātāji notrieca Krievijas lidmašīnu, tomēr prezidents solīja vienmēr aizsargāt Turcijas robežas.

"Mums nav nekāda nodoma saasināt šo incidentu. Mēs tikai aizsargājam savu drošību un savu brāļu tiesības," Erdogans teica televīzijā pārraidītā runā no Stambulas.

"Turcija nekad nav izvēlējusies saspīlējumu un krīzes, tā vienmēr ir izvēlējusies un vienmēr izvēlēsies mieru un dialogu," viņš sacīja.

Tomēr Turcijas prezidents norādīja, ka "nevienam nevajadzētu gaidīt, ka mēs klusēsim, kad mūsu robežu drošību un mūsu suverenitāte tiek pārkāpta".

Turcija ir paziņojusi, ka notrieca Krievijas militāro lidmašīnu pēc tam, kad tā vairākkārt pārkāpa Turcijas gaisa telpu. Tomēr Krievija uzstāj, ka lidmašīna nav ielidojusi Turcijas gaisa telpā un atradusies Sīrijas gaisa telpas.

Erdogans teica, ka otrdienas rītā notikušais incidents parāda, "kādas sekas var radīt bezatbildīga rīcība".

Viņš piebilda, ka krītošās Krievijas lidmašīnas, kas nogāzās Turcijas robežas pusē, atlūzas ir savainojušas divus Turcijas pilsoņus.

Turcijas prezidents noraidīja Krievijas puses apgalvojumus, ka lidmašīna veica pretterorisma misiju, kas vērsta pret džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts") Sīrijas ziemeļos, sakot, ka apkaimē dzīvo Sīrijas turkmēņu etniskā minoritāte.

"Nevienam nekad nevajadzētu sevi mānīt. Bajirbudžakas reģionā, kur dzīvo turkmēņi, nav "Daesh" elementu," uzsvēra Erdogans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!