Foto: AP/Scanpix

Turcija piektdien noliedza aizdomas, ka tā pāri robežai piegādā ieročus Sīrijas nemierniekiem, kas cīnās ar prezidenta Bašara al Asada režīma spēkiem, lai gan iepriekš izskanēja informācija, ka Turcija ir to valstu vidū, kas apbruņo Sīrijas opozīcijas spēkus.

"Turcija nepiegādā ieročus nevienai kaimiņvalstij, tostarp Sīrijai," paziņoja Turcijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Selčuks Inals, atbildot uz jautājumu, vai Turcija ir saistīta ar ieroču piegādēm Sīrijas opozīcijai.

Laikraksts "New York Times" ziņoja, ka ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) operatīvie darbinieki Turcijā vērtē, vai Sīrijas nemierniekiem piegādātie ieroči nenonāk starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" kaujinieku rokās.

Laikraksts norādīja, ka avoti ASV amatpersonu vidū un arābu valstu izlūkošanas dienestos ir informējuši, ka Turcijas, Saūda Arābijas un Kataras apmaksātos ieročus pāri robežai transportē konspirējušos opozīcijas aktīvistu tīkls.

Inals noraidīja Turcijas lomu ieroču piegādē Sīrijas opozīcijas, uzsverot, ka šādos rakstos informāciju ir snieguši anonīmi avoti.

"New York Times" vēstīja, ka šajā bruņojumā ietilpst automātiskie ieroči, raķešgranātas, munīcija un daži prettanku ieroči, kas ļauj nemierniekiem cīnīties pret krietni labāk bruņotajiem Asada režīma spēkiem.

Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" ceturtdien paziņoja, ka nemieros pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, kuri sākās pagājušā gada martā, gājuši bojā vairāk nekā 15 tūkstoši cilvēku.

Inals norādīja, ka Turcijā ieradušies 32 750 bēgļi no Sīrijas, jo īpaši lielam skaitam ierodoties no Sīrijas ziemeļrietumu reģioniem, kas ir tuvu abu valstu robežai.

Tāpat Turcijā patvērumu guvuši 12 ģenerāļi, kas dezertējuši no valsts armijas, lai pievienotos Sīrijas nemierniekiem, viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!