Foto: AP/Scanpix

Turcija trešdien noliedza apgalvojumus, ka tā bloķētu Egejas jūrā izvietotos NATO kuģus, neļaujot tiem izvērst misiju, kuras mērķis ir palīdzēt apturēt imigrantu plūsmu no Turcijas uz Eiropu.

"Turcija bija [misijas] iedvesmotāja," preses brīfingā Ankarā sacīja Turcijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Tanžu Bilgičs.

"Apgalvot, ka Turcija būtu nostājusies pret pašas ierosinājumu, nav nedz loģiski, nedz atbilstīgi," viņš sacīja, norādot, ka apsūdzības ir "absurdas, nereālistiskas un safabricētas".

Avots Rietumu diplomātu aprindās otrdien ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka, neraugoties uz NATO operācijas Vācijas pavēlniecības lūgumu, pagājušās nedēļas nogalē "turki atteikušies" atļaut kuģiem iebraukt Turcijas ūdeņos.

Arī Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis sakariem ar presi sacīja: "Ziņojumi, ka Turcija bloķētu Vācijas kuģu iebraukšanu tās teritoriālajos ūdeņos, neatbilst patiesībai."

Ministrijas pārstāvis gan atzina, ka joprojām notiek sarunas ar Turcijas pusi par operācijas teritoriju.

"Plānošanā paveikts jau labs ceļa gabals, un tā, iespējams, tiks pabeigta tuvākajās dienās," viņš piebilda.

NATO misijas mērķis ir imigrantu plūsmas samazināšana. Plānots, ka kuģi veiks izlūkošanu un uzraudzību Egejas jūrā, lai nodrošinātu ar informāciju Grieķiju, Turciju un Eiropas Savienības (ES) robežaģentūru "Frontex", lai tie - un nevis NATO - varētu tikt galā ar kontrabandistiem.

Turcija tikmēr izrāda "mazu vai nekādu" interesi uzņemt atpakaļ imigrantus, kurus jūrā savākuši NATO kuģi, lai gan tāds ir plāns, AFP norādījuši avoti.

Saskaņā ar "Frontex" datiem nelegālo imigrantu skaits, kas pērn ieradās ES, pārsniedz 1,2 miljonus.

Vairums nelegālo imigrantu Eiropā šobrīd ierodas no Turcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!