Foto: AP/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans noraidījis ASV draudus, ka tiks atcelts plāns par reaktīvo iznīcinātāju F-35 pārdošanu Turcijai, prezidentam norādot, ka viņa valsts īstenos ieceri un iegādāsies Krievijas pretgaisa aizsardzības raķetes "S-400".

Turcija arī apsver iespēju nākotnē iegādāties Krievijas sistēmas "S-500", kas ir vēl modernākas, intervijā televīzijai "Kanal 24" trešdienas vakarā sacīja Erdogans.

Šonedēļ augstākais ASV militārais komandieris Eiropā ģenerālis Kērtis Skaparoti izteicās ASV Kongresam, ka NATO dalībvalstij Turcijai vajadzētu pārskatīt plānus par sistēmu "S-400" iegādi no Krievijas vai arī rēķināties, ka tā nākotnē nevarēs iegādāties ASV militārās lidmašīnas un sistēmas. Turcija, izmantojot Krievijas "zeme-gaiss" aizsardzības sistēmas, radīs draudus lidmašīnām F-35, viņš sacīja.

ASV un citi NATO sabiedrotie jau iepriekš izteikuši bažas par Turcijas ieceri iegādāties S-400, norādot, ka tās nebūs savietojamas ar citām sabiedroto sistēmām un varētu radīt draudus drošībai. "Darījums par S-400 ir pabeigts, nekāda atgriešanās atpakaļ nav iespējama," paziņoja Erdogans. "Mēs virzīsimies uz kopīgu ražošanu. Iespējams, ka pēc S-400 mēs izlemsim par "S-500"."

ASV piekritušas pārdot Turcijai 100 piektās paaudzes reaktīvos iznīcinātājus F-35 un jau ir piegādājušas divas lidmašīnas. Tomēr Kongress pērn lika apturēt tālākas piegādes.

Decembrī ASV Valsts departaments apstiprināja raķešu sistēmu "Patriot" pārdošanu Turcijai par 3,5 miljardiem dolāru. Erdogans sacīja, ka Turcija joprojām varētu iegādāties sistēmas "Patriot", "ja būs piemēroti apstākļi, ja cenas būs piemērotas un ja mēs varēsim īstenot kopīgu ražošanu". Pirmās "S-400" piegādes gaidāmas jūlijā, piebilda Erdogans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!