Foto: AP/Scanpix

Turcija trešdien paziņoja, ka "nepieņem" ASV paziņojumus par Ankaras un Sīrijas kurdu spēku noslēgtu uguns pārtraukšanu.

"Mēs nekādos apstākļos nepieņemam (..) "kompromisu vai uguns pārtraukšanu starp Turciju un kurdu elementiem"," Turcijas Eiropas Savienības (ES) lietu ministrs Emers Čeliks pavēstīja valsts kontrolētajai ziņu aģentūrai "Anadolu".

"Turcijas Republika ir suverēna, leģitīma valsts," viņš paziņoja.

Čeliks uzsvēra, ka Turciju nedrīkst nolikt vienā līmenī ar "teroristu organizāciju", norādot uz Sīrijas kurdu militāro formējumu Tautas aizsardzības vienības (YPG).

ASV Aizsardzības ministrijas amatpersona otrdien aģentūrai AFP pavēstīja, ka Turcijas armija un Sīrijas demokrātiskie spēki, kurus lielākoties veido YPG kaujinieki, panākuši vispārēju vienošanos par īslaicīgu uguns pārtraukšanu.

Vašingtona šobrīd cenšas novērst Sīrijas ziemeļos iegājušās Turcijas armijas un kurdu kaujinieku sadursmes. Sīrijas kurdi ir nozīmīgs ASV sabiedrotais cīņā pret džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts").

Turcijas armija pagājušajā nedēļā iegāja Sīrijas ziemeļos, cīnoties pret "Daesh" un iesaistoties sadursmēs arī ar YPG.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 280 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!