Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcija ceturtdien nosodījusi Eiropas Parlamenta (EP) Ārlietu komitejas aicinājumu apturēt sarunas ar Ankaru par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES).

EP Ārlietu komiteja trešdien aicināja Eiropas Komisiju (EK) un ES dalībvalstis oficiāli apturēt iestāšanās sarunas ar Turciju, ņemot vērā Ankaras nevērīgo attieksmi pret cilvēktiesībām un pilsoniskajām brīvībām, tiesu sistēmas neatkarības mazināšanu un teritoriālās domstarpības ar Kipru un citām valstīm.

"Ir pilnīgi nepieņemami, ka nesaistošs, konsultatīvs ziņojuma projekts aicina pilnībā apturēt mūsu iestāšanās sarunas ar ES," paziņoja Turcijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Hami Aksojs.

"Mēs sagaidām, ka tiks veikti nepieciešamie labojumi un gala ziņojums būs daudz reālistiskās, objektīvāks un pretimnākošāks. Mūsu valsts apsvērs tikai tādu ziņojumu," pavēstīja Aksojs.

Turcija apgalvo, ka iestāšanās ES joprojām ir viens no tās galvenajiem stratēģiskajiem mērķiem, lai gan iestāšanās sarunas jau sen nonākušas strupceļā.

Oficiālās iestāšanās sarunas ar Turciju tika uzsāktas 2005.gadā, kad beidzot izdevās pārvarēt vairāku ES dalībvalstu pretestību, tām bažījoties par bloka nākotni pēc tik lielas musulmaņu valsts uzņemšanas.

Taču sarunu temps bijis ļoti gauss un pēc 2016. gadā Turcijā notikušā neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma tās faktiski apstājušās, jo Ankara puču izmantojusi kā ieganstu vēl aktīvākai politiskās opozīcijas un neatkarīgās preses apklusināšanai.

"Es sagaidu, ka pēc divām nedēļām lielais vairākums EP nobalsos par sarunu apturēšanu ar Turciju, kā to šodien izdarīja EP Ārlietu komiteja," trešdien tviterī paziņoja ES ziņotāja Turcijas jautājumos Kati Piri.

Tikmēr Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans jau oktobrī paziņoja, ka apsver iespēju sarīkot referendumu par iestāšanās sarunām ar ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!