Foto: Reuters/Scanpix

Turcija nosūtījusi militārpersonas apmācībai ar Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmām "S-400", kuru piegādes plānots uzsākt drīzumā.

Kā pavēstījis Turcijas aizsardzības ministrs Hulusi Akars, uz Krieviju devusies militārpersonu grupa un apmācības ilgs tuvākos mēnešus.

Vienlaikus viņš paziņoja, ka Turcija ir gatava iespējamām sankcijām no ASV puses.

Viņš arī pavēstīja, ka Turcijai ir "apnicis" būt tikai bruņojuma pircējai, tā arī vēlas būt iesaistīta kopīgā ražošanā un tehnoloģiju nodošanā.

"Ar ideju, ka mēs vienmēr tikai pērkam, ir cauri," pavēstīja Akars.

Viņš piebilda, ka sistēmas "S-400" tiks piegādātas jūnija beigās vai jūlija sākumā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans nedēļas nogalē paziņoja, ka pēc Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas "S-400" iegādes Krievija un Turcija kopīgi izgatavos aizsardzības sistēmas "S-500".

ASV pagājušajā nedēļā paziņoja, ka aptur visas piegādes un sadarbību ar Turciju iznīcinātāju "F-35" programmā pēc tam, kad Turcija uzstāja uz Krievijas ieroču sistēmas pirkšanu.

ASV pēc vairākus mēnešus ilgiem brīdinājumiem paziņoja, ka Turcijas lēmums iegādāties Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu "S-400" nav savienojams ar atlikušo "F-35" programmas daļu.

ASV amatpersonas ir paudušas bažas par to, ka NATO dalībvalsts Turcijas militāra sadarbība ar Krieviju var novest pie tā, ka Krievija iegūtu "F-35" datus, lai uzlabotu "S-400" precizitāti rietumvalstu lidaparātu notriekšanai.

Pentagons paziņojis, ka ir sācis meklēt citus avotus "F-35" detaļu ražošanai, kuras tika izstrādātas Turcijā.

Krievijas ieroču sistēmas iegāde ir ļoti neparasts solis NATO dalībvalstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!