Foto: EPA-AFI
Turcijas tiesa otrdien piesprieda kādam atvaļinātam ģenerālim gandrīz gadu ilgu atliktu cietumsodu, atzīstot viņu par vainīgu premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana apvainošanā.

Prasību pret ģenerāli Saldiraju Berku, kurš tiek turēts aizdomās arī par līdzdalību apvērsuma plānošanā, iesniedza pats premjerministrs.

Pagājušajā gadā Erdogana advokāts Ankaras prokuratūrai iesniedza sūdzību par Berka runu, kuru viņš 2008.gadā, vēl atrazdamies aktīvajā dienestā, teica, apmeklējot kādu ciematu Turcijas austrumos.

Atvaļinātajam ģenerālim tika inkriminēts auditorijai uzdotais jautājums: "Vai Jūs zināt, ka premjerministrs ir pārdevis valsti?"

Atzīstot Berku par vainīgu viņam izvirzītajās apsūdzībās, tiesa ģenerālim piesprieda 11 mēnešus un 20 dienas ilgu cietumsodu, atliekot tā izpildi uz pieciem gadiem.

Berks bija spiests atvaļināties šī gada augustā saistībā ar aizdomām par viņa līdzdalību apvērsuma plānošanā. Ja ģenerālis tiks atzīts par vainīgu arī šajā lietā, viņam draud 12 gadu ilgs cietumsods.

Berks tiek turēts aizdomās tā dēvētajā "Ergenekon" lietā.

Kā apgalvo apsūdzība, grupējuma "Ergenekon" mērķis bijis radīt Turcijā politisko haosu, izmantojot arī tādus līdzekļus kā atentātus pret ietekmīgām personām un sprādzienu rīkošanu, tādējādi izsaucot armijas iejaukšanos, kas novestu pie Erdogana vadītās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) valdības gāšanas.

Sākotnēji izmeklēšanu "Ergenekon" lietā, kas tika uzsākt 2007.gadā, gan pašā Turcijā, gan ārvalstīs uztvēra kā panākumu cīņā pret tā saukto dziļo valsti. Šo terminu Turcijā lieto, lai aprakstītu amatpersonas, kuras rīkojas ārpus likuma, bieži vien sadarbībā ar noziedzīgo pasauli, tādējādi, viņuprāt, aizsargājot Turcijas patiesās intereses.

Taču tagad pret izmeklēšanu tiek vērsta arvien skaļāka kritika, īpaši sekulāri noskaņotajām aprindām apgalvojot, ka patiesais varasiestāžu mērķis ir iebaidīt AKP oponentus.

AKP, kas izveidota uz šobrīd aizliegtās islāmistu partijas bāzes, uzstāj, ka armijai, kas līdz šim baudījusi lielu politisko ietekmi un pēdējo 50 gadu laikā ir gāzusi četras civilās valdības, jāpārstāj iejaukšanās politikā.

Savukārt AKP pretinieki apgalvo, ka valdība, izmantojot demokratizācijas aizsegu, cenšas diskreditēt armiju, kas tiek uzskatīta par galveno sekulārās valsts iekārtas garantu. Tādējādi, uzskata valdības kritiķi, AKP mēģina īstenot savu slepeno islāmistu programmu.

Jau iepriekš Erdogans guvis uzvaras līdzīgās lietās, tostarp panākot, ka kādam karikatūristam, kas premjeru attēlojis kaķa veidolā, tiek uzlikta 5000 liru (aptuveni 1400 latu) liela sodanauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!