Turcijas iznīcinātāji otrdien pie robežas ar Sīriju notriekuši Krievijas militāro lidmašīnu. Ankara norāda, ka Krievijas kara lidaparāts ielidojis Turcijas teritorijā un pirms notriekšanas tās piloti 10 reizes brīdināti.

Krievijas Aizsardzības ministrija atzinusi, ka Sīrijā avarējusi tās lidmašīna Su-24. Ministrija sākotnēji pieļāva, ka lidmašīna varētu būt notriekta arī no zemes. Lidaparāts visu lidojuma laiku atradies tikai un vienīgi virs Sīrijas teritorijas, apgalvo Maskava. Lidmašīna atradusies aptuveni 6000 metru augstumā.

Su-24 piloti ir katapultējušies, bet Sīrijas turkmēņu kaujinieki, kuri darbojas lidaparāta nokrišanas vietā, paziņoja, ka pa krievu lidotājiem šāvuši, kad tie ar izpletņiem laidušies lejā.

Viens pilots bez dzīvības pazīmēm redzams bruņoto nemiernieku izplatītā videoierakstā. Pēc dažām dienām Krievijas paziņoja, ka otru pilotu ir izglābusi Sīrijas armija.

Tikmēr pilotu glābšanai uz avārijas vietu otrdien tika nosūtīti Krievijas helikopteri. Viens no helikopteriem bijis spiests nosēsties, kad bojāts nemiernieku apšaudē.

Lidaparāts spējis aizkļūt līdz Sīrijas valdības spēku kontrolētai Latākijas provinces teritorijai, bet jau uz zemes ar prettanku raķeti to iznīcinājuši kaujinieki.

Pilotu glābšanas operācijas laikā gājis bojā viens Krievijas jūras kājinieks, paziņoja Krievijas militārās amatpersonas.

Turcijas versiju, ka Krievijas kaujas lidmašīna ielidojusi tās teritorijā, apstiprina arī NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs. Viņš arī atklāja, ka pēc incidenta Ankara un Maskava savstarpēji ir sazinājušās, bet ne NATO un Krievijas pārstāvji.

Stoltenbergs aicināja abas puses saglabāt mieru, lai situācija neeskalētos.

ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka Turcijai ir tiesības aizsargāt savu gaisa telpu. Viņš arī skaidroja, ka abām valstīm jādara viss iespējamais, lai šī situācija neeskalētos.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins Su-24 nosauca par "dūrienu mugurā" no "teroristu līdzzinātāju" puses un uzsvēra, ka notikušajam būs "nopietnas sekas", tostarp tas ietekmēs Krievijas un Turcijas attiecības.

Savukārt Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka tā pārtrauc militāros sakarus ar Turciju un pastiprinās militārās operācijas Sīrijā.

"Tiks pieņemti mēri, lai stiprinātu gaisa aizsardzību" un "jebkuri mērķi, kuri mums radīs potenciālu apdraudējumu, tiks iznīcināti", paziņoja ģenerālleitnants Sergejs Radskojs. Viņš arī norādīja, ka Sīrijas Latākijas provincē tiks izvietots papildu bruņojums, vēsta BBC.

Sīrijā netālu no Turcijas robežas uzlidojumus nemiernieku pozīcijām veic gan Krievijas, gan Sīrijas armijas aviācija, norāda medijs.

Pilotu liktenis pagaidām ir neskaidrs, bet raidsabiedrības CNN Turcijas dienests ziņo, ka sociālajos medijos publicēti attēli liecina, ka piloti ar izpletņiem nolaidušies uz zemes.

Turcija jau oktobrī pieprasīja paskaidrojumus Krievijai, kad tās gaisa telpu divas reizes pārkāpa Krievijas lidmašīnas, kas bombardēja nemiernieku pozīcijas Sīrijā.

16. oktobrī Turcija savā gaisa telpā pie Sīrijas robežas notrieca Krievijā ražotu dronu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!